Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων στην Άνω πόλη και την Κάτω Τούμπα

Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν νέες κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων αυτές τις μέρες στην Άνω πόλη καθώς και στην Κάτω Τούμπα. Τα προς κατεδάφιση κτήρια αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς και αντιαισθητικές εστίες.

Στην περιοχή της Άνω Πόλης και σε οικόπεδο παρά τα βυζαντινά τείχη, στην οδό Δεινάρχου 6 ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 οι εργασίες κατεδάφισης ρυμοτομούμενου και επικινδύνου κτίσματος και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν τα μπάζα.

Η κατεδάφιση αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και έγινε στα πλαίσια του έργου: «Κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτισμάτων», σε εφαρμογή σχετικού πρωτοκόλλου της Επιτροπής Επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων της Πολεοδομίας και με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ωστόσο, επειδή το εν λόγω κτήριο, βρίσκονταν δίπλα στα βυζαντινά τείχη, την ευθύνη διαμόρφωσης του χώρου, ανέλαβε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.

Ενώ στις 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη κατεδάφιση επικινδύνου κτίσματος, στην περιοχή της Κάτω Τούμπας αυτή την φορά, στα πλαίσια του έργου : «Κατεδάφιση αυθαιρέτων και επικινδύνων κτισμάτων» και σε εφαρμογή σχετικού πρωτοκόλλου της Επιτροπής Επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων της Πολεοδομίας.
Ο χώρος της δεύτερης κατεδάφισης, ανήκει σε ιδιώτη και  σε περίπτωση ανοικοδόμησης το νέο κτίριο πρέπει να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες οικοδομικές διατάξεις