Θεραπεία για την εξωδερμική δυσπλασία

Για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα σε δυο παιδιά, ηλικίας πέντε και έξι χρονών, τα οποία πάσχουν από εξωδερμική δυσπλασία και δεν είχαν δόντια, να μιλήσουν, να μασήσουν στερεά τροφή και να χαμογελάσουν και πάλι, χάρη σε οδοντιατρικά εμφυτεύματα τα οποία δημιουργήθηκαν και τοποθετήθηκαν από ομάδα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Hadassah-Hebrew του Ισραήλ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «η θεραπεία αυτή είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό ιατρικών κέντρων παγκοσμίως».

Η εξωδερμική δυσπλασία είναι μία σπάνια γενετική νόσος (με συχνότητα επτά σε κάθε 10,000 γέννες), που πλήττει τον ιστό που προέρχεται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος – το εξώδερμα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως πρόκειται για μια «πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη νυχιών, δοντιών και ιδρωτοποιών αδένων καθώς και μαλλιών».

Σημειώνεται ότι «παραδοσιακά η αποδεκτή ιατρική πρακτική ήταν η αναμονή μέχρι την ανάπτυξη του παιδιού, όταν οι ιστοί και τα οστά του σταθεροποιούνται, για την εισαγωγή οδοντικών εμφυτευμάτων».

Εντούτοις, συνεχίζει η ανακοίνωση, «καθώς η πάθηση αυτή προκαλεί και ψυχολογικά προβλήματα –είναι δύσκολο για το παιδί να μιλήσει ορθά, να μασήσει αποτελεσματικά και να προσαρμοστεί με τους συνομήλικούς του– οι ειδικοί θεώρησαν επιτακτική ανάγκη να επέμβουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα».

Έτσι λοιπόν, «έπειτα από ενδελεχή κλινική εξέταση και ακτινογραφική αξιολόγηση, για προσδιορισμό της θέσης και του μεγέθους των εμφυτευμάτων, ο καθηγητής Rephael Zeltser –επικεφαλής του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Hadassah–τα εισήγαγε στη γνάθο των παιδιών».

Όταν οι ασθενείς συνήθισαν τα εμφυτεύματα, οι στηριζόμενες από αυτά οδοντοστοιχίες τοποθετήθηκαν από τον Δρα Eyal Terzi, Διευθυντή του Κέντρου Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Αποκατάστασης.

Παρόλο ότι η περίοδος προσαρμογής είναι συνεχόμενη και η επίτευξη των επιθυμητών αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων απαιτεί υπομονή, η ουσιαστική βελτίωση στην εμφάνιση, λήψη φαγητού και κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών καθιστά ξεκάθαρο ότι η διαδικασία αποκατάστασης είχε τεράστια επιτυχία, καταλήγει η ανακοίνωση.