Θεοχάρους: Μας προβληματίζει η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία

Μας προβληματίζει η κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία, τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ Ελένη Θεοχάρους

Η χθεσινή παραδοχή του Αρχηγού της Αστυνομίας, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πως γίνονται λάθη και πως ίσως έπρεπε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία αναφορικά με την υπόθεση του parody Account, δεν μπορεί να παρά να μας προβληματίσει έντονα για την προστασία του απορρήτου προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η Βουλή έδωσε το δικαίωμα στην Αστυνομία να μπορεί να βλέπει και να καταγράφει τις ζωντανές συνομιλίες των πολιτών σε ηλεκτρονικά μέσα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες στόχο έχουν την καταπολέμηση του εγκλήματος και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν δικαιολογούνται. Οι αστυνομικές αρχές παραβίασαν τη νομοθεσία, καταχράστηκαν τα εργαλεία που τους δόθηκαν από τους νομοθέτες και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα ξανασυμβεί.

Έχω αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία τον καλώ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη.

Επισημαίνουμε τη διαρκή έκθεση των δημοκρατικών θεσμών στην Κύπρο, λόγω πανδημίας, αλλά θα μας βρουν μπροστά τους όσοι επιχειρήσουν να στείλουν την δημοκρατία στο απόσπασμα.