Θεοχάρους: Η ΕΕ δεν πρόκειται να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας γιατί “είμαστε του χεριού της”

Η ΕΕ δεν πρόκειται να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας γιατί “είμαστε του χεριού της”, αανφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Η ανακοίνωση:

Είναι ουτοπική και κατάντησε γραφική η θέση που διατυπώνεται σήμερα πανταχόθεν ότι «πρέπει να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία». Αυτό το «χαρτί» το κάψαμε αμέτρητες φορές από τον Οκτώβρη του 2005. Η ΕΕ από την οποία αναμένουμε να λάβει “σκληρά μέτρα” κατά της Τουρκίας, δεν πρόκειται να το πράξει γιατί “είμαστε του χεριού της”, είμαστε το υπάκουο κράτος-μέλος.

Μόνο αν προκαλέσουμε κόστος στην ίδια την ΕΕ μπορεί να την υποχρεώσουμε να διαφοροποιήσει την στάση της.

Ακόμη και χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για «καρότο και μαστίγιο» και σημείωσε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία. Σωστή η προσέγγιση αλλά η Τουρκία κι αν έχει φάει καρότα με την σέσουλα, χωρίς να φάει μια βουρδουλιά. Γιατί δεν έχουμε βούρδουλα.

Η δήθεν εγκατάλειψη του εξευμενισμού και η σκλήρυνση της τακτικής μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί από όσους για χρόνια την εφάρμοζαν και δεν αντιλαμβάνονταν ότι δεν οδηγεί πουθενά. Η Τουρκία τους πήρε χαμπάρι και μόλις τους “νέψει” θα σπεύσουν να πάνε σε συνομιλίες κάτω από οποιουσδήποτε όρους.

Η Τουρκία όμως, εκτός από τον δεσπόζοντα στρατιωτικό της ρόλο στο ΝΑΤΟ, την στενή πατερναλιστική συνεργασία της με πολλά μουσουλμανικά κράτη, τους εκβιασμούς της στην ΕΕ και τις τεράστιες οικονομικές της δοσοληψίες με την Ρωσία, έχει οικοδομήσει και ένα πανίσχυρο στρατό.

Αυτή την στιγμή έχει καταλάβει την Κυπριακή ΑΟΖ κάτι που δεν αναιρείται από μια γαλλική φρεγάτα.

Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι είναι προκαλούμε συνεχείς κρίσεις μέσα στην ΕΕ, να «εκβιάζουμε» δηλαδή την ίδια την Ε.Ε. για να στραφεί κατά της Τουρκίας.

Εκτός αν εκχωρήσαμε στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες την εθνική μας κυριαρχία έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Αλλά τότε πού είναι το success story και η έξοδος από τα μνημόνια;

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ

Είναι προφανές ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδος – Κύπρου έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Πρέπει να γίνει το συντομότερο. Συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επίκειται η ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Στο σημείο που φτάσαμε όμως, δεν έχει νόημα η «διπλωματική κατοχύρωση», και οι άνευ σπαργής τριμερείς συμφωνίες, όταν το τουρκικό Ορούτς Ρέις εισβάλλει στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίζει στα δύο τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας Κύπρου, απλώνει τα καλώδια του και διεξάγει έρευνες, αλλά δεν εκδιώκεται.

Το ζήτημα που αναφύεται είναι αν σήμερα μπορούμε να υπερασπιστούμε ενόπλοις τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Οι «διπλωματικές κατοχυρώσεις» από μόνες τους σε αυτά ζητήματα δεν μετράνε. Οι Τούρκοι ελέγχουν την ΑΟΖ μας.