Θεοχάρους: Επικίνδυνη ακροβασία η πρόταση για τα ΜΟΕ

Για επικίνδυνη ακροβασία η πρόταση για τα ΜΟΕ, κάνει λόγο σε δήλωσή της η πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, δρ Ελένη Θεοχάρους

Τα εφτασφράγιστα πλάνα του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με την τακτική του στις διαβουλεύσεις της πενταμερούς που θα γίνει στη Γενεύη, διέρρευσαν στα ΜΜΕ την επαύριο της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου. Ελπίζουμε να έχουμε και σχέδιο Β’ ή να μην ήταν αυτά τα πλάνα που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος.

Πάντως, η θέση μας όπως διατυπώθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ότι η πρόταση για τα ΜΟΕ και ειδικά για το «άνοιγμα» του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, έναντι της γνωστής σφήνας γης στην Αμμόχωστο (1/6 της κατεχόμενης πόλης) είναι άκρως επικίνδυνη ακροβασία. Θα επαναληφθεί η ιστορία του αεροδρομίου της Πρίστινα και όσοι έχουν μνήμη θα το θυμούνται, όσοι δεν έχουν ας αναζητήσουν τι πραγματικά έγινε με το αεροδρόμιο της Πριστίνα.

Το αεροδρόμιο και το λιμάνι θα λειτουργούν νόμιμα με την υπογραφή μας υπό κατοχική διοίκηση, τα ΗΕ θα παρακολουθούν απαθώς ενώ το προσδοκώμενο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα πλοία υπό κυπριακή σημαία και αεροπλάνα μας δεν πρόκειται να γίνει ποτέ διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θυμίζουμε την πρακτική του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, όπου οι ταξιδευτές με Κυπριακά Διαβατήρια υποχρεώνονται να συμπληρώσουν φόρμα στην οποία δηλώνουν ότι προέρχονται από την «Διοίκηση των Ρωμιών του νότου» και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία.