Θα παταχθεί η παρανομία στην περιοχή Πύλα

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι το  Υπουργείο του σε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα λάβουν μέτρα για πάταξη του φαινομένου Ελληνοκύπριοι να μεταβαίνουν στο μικτό χωριό Πύλα, να παίρνουν τουρκοκυπριακά υποστατικά και να στήνουν επιχειρήσεις χωρίς να πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ΦΠΑ και άλλους φόρους στο κράτος, ανταγωνιζόμενοι τις νόμιμες επιχειρήσεις Ελληνοκυπρίων που υπάρχουν τόσο στη Πύλα όσο και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Κοινοτάρχη και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την Κοινότητα, στην παρουσία και αρμοδίων υπηρεσιών, ο Υπουργός είπε πως τα προβλήματα είναι «αρκετά και διαχρονικά και πολύ – πολύ εξειδικευμένα λόγω του χαρακτήρα, αφού είναι μικρό χωριό».

Πρόσθεσε πως «την ίδια στιγμή η διαπίστωση είναι πως επειδή η Πύλα έχει το καθεστώς που έχει, αναπτύσσεται παρανομία την οποία φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε. Είναι γνωστά τα θέματα με το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν μιλώ για εκείνα που παίρνουν δωρεάν οι Τ/κ κάτοικοι, αλλά για τα άλλα πολύ πιο σοβαρά, δηλαδή το γεγονός ότι ελληνοκύπριοι έρχονται στη Πύλα παίρνουν τουρκοκυπριακά υποστατικά, στήνουν επιχειρήσεις, δεν πληρώνουν ρεύμα, νερό και ΦΠΑ, ανταγωνίζονται επιχειρήσεις Ελληνοκυπρίων, όχι μόνο Ελληνοκυπρίων της Πύλας που είναι καθ΄όλα νόμιμοι αλλά και ελληνοκυπρίων άλλων στις ελεύθερες περιοχές.

Αυτό, πρόσθεσε «είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει και είναι αίσχος και ντροπή για εκείνους τους ελληνοκύπριους που έρχονται στη Πύλα και στήνουν επιχειρήσεις σε βάρος των κατοίκων της Πύλας αλλά και των υπολοίπων ελληνοκυπρίων. Στο βαθμό που μπορούμε, εμείς σαν κυβέρνηση, σαν κράτος τουλάχιστο αυτό το φαινόμενο που δεν αποτελεί πολιτικό θέμα, αλλά είναι θέμα απάτης από πλευράς Ελληνοκυπρίων, θα πρέπει να το πατάξουμε».

Ο Υπουργός κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον το φαινόμενο αυτό μπορεί να παταχθεί χωρίς ταυτόχρονα οι ελληνοκύπριοι που παρανομούν να επικαλεστούν καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ποια ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και προστασία που πρέπει να δώσει το κράτος στο νομοταγή Ελληνοκύπριο επιχειρηματία ή όχι που πληρώνει και το ρεύμα του, το νερό , το ΦΠΑ και τους φόρους του και δέχεται τις υπηρεσίες του κράτους να ελέγχουν κατά πόσον υπάρχει υγιεινή ή όχι στο υποστατικό;» διερωτήθηκε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «αυτού το δικαίωμα πρέπει να προστατεύσουμε και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτούς τους απατεώνες που έρχονται εδώ και στήνουν επιχειρήσεις».

Κληθείς να αναφέρει τα μέτρα που θα ληφθούν για πάταξη του συγκεκριμένου φαινομένου, ο κ. Χάσικος είπε πως «πρέπει να συνεννοηθούμε με τον αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών σε μια προσπάθεια να πατάξουμε όχι μόνο αυτό το φαινόμενο αλλά να βρούμε και κάποιες λύσεις χωρίς να δυναμιτίζουμε το ειρηνικό περιβάλλον της Πύλας, θα βρούμε τρόπους».

Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την επίσκεψη του και πρόσθεσε πως ο κ. Χάσικος επέδειξε αρκετές φορές «το έκδηλο ενδιαφέρον του για την Κοινότητα η οποία χρήζει ιδιαίτερης ευαισθησίας. Τα προβλήματα μας είναι διαχρονικά και καλούμαστε να τα λύσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα έντονης αντιπαράθεσης με τους Τ/κ κατοίκους της Πύλας με τους οποίους συμβιώνουμε εδώ και χρόνια» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πύλα αυτή τη στιγμή είναι αυτό του «αθέμιτου ανταγωνισμού που πρέπει να σταματήσει, πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και να σταματήσει η παρανομία να καλπάζει στη Κοινότητα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξευρεθούν οι απαραίτητες λύσεις ώστε να αναπτυχθεί ομαλά και η δική μας Κοινότητα» είπε.

Ο κ. Μυτίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι λόγω της οικονομικής κρίσης και είπε πως το όλο θέμα «σήμερα αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για τους κατοίκους της Πύλας και τους επιχειρηματίες που θέλουν να επεκταθούν επιχειρηματικά. Ωστόσο» συνέχισε η νόμιμη ανάπτυξη της Πύλας σταματά όταν οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και δεν μπορούν να συναγωνιστούν όσους  έχουν μηδαμινά κόστη.