Θα πέσει βούρδουλας για φορολογική απάτη, δηλώνει ο Πούφος

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργος Πούφος, προειδοποίησε, με ωμό όπως είπε τρόπο, την πολιτεία, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιλογή μηδέν στην εφαρμογή βάσει χρονοδιαγραμμάτων της ομόφωνης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2013 για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής και ζήτησε άμεση έναρξη της συζήτησης των απαιτούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο κ. Πούφος ενημέρωσε την Παρασκευή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το σχέδιο δράσης που αντικατοπτρίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αποφάσισε ότι η συζήτηση θα μεταφερθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ώστε να αρχίσει η προώθηση των όποιων νομοθετικών ρυθμίσεων απαιτούνται.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Πρόδρομος Προδρόμου σε σχόλιο του κατά την ενημέρωση της Επιτροπής από τον κ. Πούφο είπε ότι «θα μας αλλάξουν τα φώτα».

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΠ τόνισε ότι χώρες που είναι στο μνημόνιο έχουν επιλογή μηδέν στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης. Επεσήμανε επίσης ότι οι ακροβασίες δεν έχουν θέση, είπε ότι δεν χωρούν συμβιβασμοί και κοντραμπάντα και προειδοποίησε ότι εάν παραμείνουμε απαθείς, μας περιμένει η περιθωριοποίηση και παραπάνω βούρδουλας.

Αναφέροντας ακόμα ότι πρόκειται για έργο δύσκολο στο νιοστό βαθμό διευκρίνισε ότι η κυπριακή πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει για θέματα σε σημεία που σήμερα αρνείται να ακούσει.

Περαιτέρω λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος για σχεδιασμό, συμπλήρωσε ότι εάν αρχίσει άμεσα σκληρή δουλειά θα υποστούμε τις όσο το δυνατό λιγότερες εκδορές.

Αφού είπε στην Επιτροπή πως όταν οι τεχνοκράτες προειδοποιούν την Κυβέρνηση προσέχετε τι συμφωνείτε, γιατί μπορεί να συμφωνήσετε και εμείς δεν θα μπορούμε να εφαρμόσουμε, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ ενδιαφερομένων κρατών – μελών θα απαιτηθεί πλήρης μηχανογράφηση.

Το ΤΕΠ όπως είναι σήμερα δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα, το προσωπικό και την τεχνολογική υποδομή για να ανταποκριθεί και απαιτείται να επενδυθούν κονδύλια, συνέχισε.

Τα νέα δεδομένα είπε ακόμα θα έχουν επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα, και διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις, είπε ότι από κάθε αρνητική επίπτωση μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό.

Επεξηγώντας επιγραμματικά το σχέδιο δράσης είπε ότι μεταξύ άλλων στο σχέδιο δράσης προβλέπεται επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός, ζητείται από τα κράτη η δημιουργία μαύρης λίστας και ανέφερε ότι η ΕΕ στοχεύει να διασφαλίσει ότι μέσα από τις συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας δεν θα δημιουργείται πεδίο για αποφυγή της φορολογίας.

Ο κ. Πούφος είπε επίσης ότι σε συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συζήτηση νομοσχεδίων, συζήτησε και το θέμα του σχεδίου δράσης και τόνισε ότι θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που θα νομοθετήσει για να εργαλεία εφαρμογής του σχεδίου δράσης, πρέπει να καταστεί άμεσα κοινωνός των προνοιών του.

Ο Διευθυντής του ΤΕΠ είπε ακόμα στην Επιτροπή της Βουλής ότι το 25% των εσόδων που προβλέπει το μνημόνιο απαιτούνται από το ΤΕΠ, εξήγησε ότι μετά το κούρεμα και την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, το κράτος έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας να εισπράξει τις φορολογικές οφειλές που εκκρεμούν όπως και όλοι οι πιστωτές.

Είπε για παράδειγμα πως εάν κάποιος οφείλει στο ΤΕΠ €200.000 και του κουρεύτηκε ποσό €300.000 παρουσιάζει πρόβλημα στην καταβολή των οφειλών του.

Ο κ. Πούφος είπε τέλος ότι στις 10 Ιουνίου, ο ίδιος και οι ομόλογοι του από τα άλλα κράτη – μέλη θα συναντηθούν με τον αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν τον οποίο θα πρέπει να ενημερώσουν για την πορεία υλοποίησης.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, που προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας, σε δήλωση του μετά το πέρας της, είπε ότι το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας για την ΕΕ, βρίσκεται στην κορυφή των συζητήσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και είπε ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν θα επηρεάσουν άρδην το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι οι νεολογισμοί όπως ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός, η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μέχρι το σημείο που μπορεί να φθάσουμε σε κοινές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο φορολογικές ταυτότητες νομικών προσώπων.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα ότι ο χειρισμός των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα) τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν εντελώς το φορολογικό πλαίσιο των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μην αδρανήσει, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις είπε αναφέροντας ότι η πρόθεση της Επιτροπής Εξωτερικών είναι να οδηγήσει το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, την Επιτροπή Οικονομικών.