Θα λύσει η IBM το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους;

H ΙΒΜ ανακοίνωσε μια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία με την οποία φιλοδοξεί να δώσει τέλος στο ενοχλητικό μποτιλιάρισμα των δρόμων κατά τις ώρες αιχμής. Το νέο σύστημα ονομάζεται Decision Support System Optimizer (DSSO) και αρχικά αναμένεται να εφαρμοστεί στη Λυών.

Κάνοντας χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και μέσω αλγορίθμων πρόβλεψης κίνησης, η τεχνολογία της IBM αξιολογεί κάθε συμβάν και υπαγορευεί στους οδηγούς πώς να κινηθούν με σκοπό τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να ανιχνεύει ό,τι συμβαίνει κάθε στιγμή στους δρόμους, να προβλέπει τις συνέπειες του κάθε συμβάντος, να αξιολογεί την κίνηση και να προτείνει τη βέλτιστη κάθε φορά ενέργεια (π.χ. πώς να κινηθούν τα αμάξια πιο γρήγορα για να περάσει ένα ασθενοφόρο).

Τέλος, οι αλγόριθμοι μαθαίνουν από τις επιτυχημένες εκτιμήσεις και προσαρμόζουν ανάλογα τις μελλοντικές τους προβλέψεις.

Σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της Λυών, Gerard Collomb:

“Η δοκιμή της νέας τεχνολογίας θα βοηθήσει την πόλη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης πριν αυτή συμβεί και θα περιορίσει την επίδραση της στους πολίτες. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, θα μπορέσουμε να λαμβάνουμε πιο συνειδητές και έγκαιρες αποφάσεις και να αντιμετωπίζουμε ακόμα και τα πιο απροσδόκητα συμβάντα.”