Θα δυσκολευτεί η Τουρκία – Οι Κούρδοι είναι καλά οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από Αμερικανούς και Βρετανούς κομάντο

  • Οι Κούρδοι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους κομάντος… 
  • Έχουν λάβει μεγάλο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ: Φέτος διατέθηκαν 25.000 Καλάσνικοφ, 2.000 βαριά και ελαφρά πολυβόλα, 500 εκτοξευτές ρουκετών και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, 60 βομβιδοβόλα, περίπου τα χίλια οχήματα και πολεμοφόδια αξίας 24 εκατ. δολαρίων…

H εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με διακηρυγμένο στόχο να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μήκους 480 χιλιομέτρων και βάθους τουλάχιστον 30 είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου εκτιμούν αναλυτές.

Μπορεί οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας -δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ- που ξεκίνησαν χθες την επιχείρηση με καταιγισμό πυρών και βομβαρδισμό εκατοντάδων στόχων , να βρίσκονται αντιμέτωπες μ’ έναν γνώριμο εχθρό, καθώς εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες μάχονται κατά Κούρδων μαχητών της Συρίας και οι τελευταίοι να μην μπόρεσαν μέχρι τώρα να πολεμήσουν κατά παράταξη απέναντι σ’ έναν υπέρτερο αντίπαλο και να κρατήσουν επί μακρόν τα εδάφη τους, αλλά ποτέ ως σήμερα οι κουρδικές πολιτοφυλακές δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένες, εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες.

Η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους
Από τα 500 εκατ. δολάρια που ζήτησε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ για το Πεντάγωνο προκειμένου να εκπαιδευθούν και να εξοπλιστούν σύμμαχοι μαχητές κατά του ISIS στη Συρία, τα περισσότερα έλαβαν οι κουρδικές πολιτοφυλακές, ενώ φέτος διατέθηκαν 25.000 Καλάσνικοφ, 2.000 βαριά και ελαφρά πολυβόλα, 500 εκτοξευτές ρουκετών και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, 60 βομβιδοβόλα, περίπου τα χίλια οχήματα και πολεμοφόδια αξίας 24 εκατ. δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία ζήτησε κατ’ επανάληψη από την Ουάσιγκτον να πάρει πίσω τα όπλα καθώς έβαινε προς την ολοκλήρωσή του ο στόχος της εξάρθρωσης του ISIS.

Πέρα από όμως από την εξοπλιστική βοήθεια οι Κούρδοι μαχητές των πολιτοφυλακών YPG έχουν λάβει και μιας πρώτης τάξεως εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια πολεμώντας στο πλευρό ορισμένων από τις πιο μάχιμες δυνάμεις του πλανήτη, περιλαμβανομένων Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων κομάντος.

Μια πρόσθετη πηγή ανησυχίας για την Τουρκία είναι μήπως οι ΗΠΑ, λόγω των καλών τους σχέσεων με τους Κούρδους, τους παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες από δορυφόρους, αναγνωριστικά αεροσκάφη και άλλα μέσα για τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων, βοηθώντας τους έτσι να ενισχύσουν την άμυνά τους σε ευάλωτα σημεία.

Οι Κούρδοι έχουν προετοιμαστεί για την εισβολή της Τουρκίας
Εδώ και αρκετό διάστημα, τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, οι κουρδικές πολιτοφυλακές προετοιμάζονται για την τουρκική εισβολή σκάβοντας χαρακώματα και σήραγγες σε επίκαιρες θέσεις. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά έχουν εφοδιαστεί στη διάρκεια του μακροχρόνιου συριακού εμφυλίου πολέμου με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά ρουκετοβόλα που συνιστούν μεγάλη απειλή για τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας. Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία ενδέχεται να αποφύγει τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων προτιμώντας εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να περιορίσουν τις τυχόν απώλειές τους, αλλά όπως παραδέχθηκαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, αυτό μπορεί να επιβραδύνει την προέλαση των δυνάμεων ξηράς σε μια επιχείρηση που μετρά η ταχύτητα καθώς ετοιμάζονται να πολιορκήσουν το Ρας Αλ Άιν, το Ταλ Αμπιάντ και το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο.

Οι Τούρκοι στρατηγοί θέλουν να τελειώσουν την επιχείρηση πριν τη βαρυχειμωνιά
Η Τουρκία θέλει να ολοκληρώσει την επιχείρηση που βάφτισε κατ’ ευφημισμόν «Πηγή της Ειρήνης» πριν πλακώσει η βαρυχειμωνιά, που θα καταστήσει δυσχερέστερη τη μετακίνηση σε λασπώδη εδάφη των αρμάτων μάχης, άλλων οχημάτων και δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών. Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται και οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους πόλεις Μανμπίτζ και Καμισλί, αλλά δεν αποκλείεται να σπεύσουν να τις καταλάβουν πρώτες δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, που δρουν στη γύρω περιοχή. Πρόσθετη δυσκολία για τα τουρκικά στρατεύματα είναι ότι οι πόλεις που ενδέχεται να καταλάβουν είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά, ενώ θα πρέπει να εξαλείψουν και την απειλή των υπόγειων σηράγγων, κάτι που σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου -στο διάστημα του οποίου οι Κούρδοι θα επιδιώξουν κάποιας μορφής συμφωνία με τον Άσαντ που ίσως βάλει στο παιχνίδι τα στρατεύματά τους και πιθανώς και τους Ρώσους που τα υποστηρίζουν.