Θέλει να επιστρέψει την κρατική στήριξη η Ikea… Πάνε καλά οι δουλειές

Η ΙΚΕΑ βρίσκεται σε συνομιλίες για την επιστροφή χρημάτων που έλαβε μέσω προγραμμάτων στήριξης, καθώς «χτυπήθηκε» λιγότερο από το αναμενόμενο από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Ο Tolga Oncu, διευθυντής λιανικής στον όμιλο Ingka, κύριο λιανοπωλητή της Ikea, δήλωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει διάλογο με το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Η Ikea ανέμενε πτώση 70-80% στην αρχή της κρίσης. Όμως, τώρα, που έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα παγκοσμίως, εκτός από 23, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη «ανεκμετάλλευτη ζήτηση» για βελτιώσεις στο σπίτι.

«Τώρα που έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα από ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, είναι σωστό να πούμε «ευχαριστώ που μας βοηθήσατε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να εξετάσουμε την επιστροφή της ενίσχυσης» είπε ο Oncu στους Financial Times.

Η Ikea βρίσκεται σε πρώιμες συζητήσεις με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Λόγω των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται τα προγράμματα στήριξης, δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα επιστρέψει τα ποσά στις κυβερνήσεις.

Η απόφαση της Ikea να επιστρέψει τα κεφάλαια στήριξης δημιουργεί δίλημμα για πολλές εταιρείες καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν μετά το ξαφνικό σοκ του lockdown σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει στην επιστροφή ποσών στήριξης, συνήθως έπειτα από πίεση, ενώ κάποιες πολυεθνικές έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν όλο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης.

Ο κ. Oncu είπε ότι η προτεραιότητα της Ikea στην αρχή της κρίσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν η προστασία των εργαζομένων καθώς έκλεισε τα περισσότερα από τα 374 καταστήματά της παγκοσμίως.