Η Rolls Royce έφτιαξε το πιο γρήγορο ηλεκτρικό αεροπλάνο στον Κόσμο (Video)

Αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα 623 χιλιόμετρα την ώρα, το αεροπλάνο «Spirit of Innovation» (Πνεύμα Καινοτομίας) απέδειξε αυτό που ισχυρίζονται οι δημιουργοί του: ότι πρόκειται για το πιο γρήγορο ηλεκτρικό αεροπλάνο στον κόσμο.

Σε δοκιμαστική πτήση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, το νέο δημιούργημα της βρετανικής αεροναυπηγικής εταιρείας Rolls-Royce εντυπωσίασε διεκδικώντας μία θέση στο Βιβλίο Γκίνες.

Πιλότος του αεροσκάφους ήταν ο Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων της Rolls-Royce, Φιλ ο Ντελ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το αεροσκάφος στην τελευταία του πτήση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου κατάφερε να πετάξει με ταχύτητα 623 χλμ./ώρα που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από κάποιο ηλεκτρικό αεροσκάφος.

Το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας ηλεκτρικού αεροσκάφους ήταν κάτω από τα 500 χλμ./ώρα.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η Rolls Royce PLC αποφάσισε να καταθέσει τη δική της πρόταση στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών με στόχο το δημιούργημά της να ξεχωρίσει.

Για την κατασκευή του αεροπλάνου, η Rolls Royce συνεργάστηκε με την νεοσύστατη εταιρεία YASA, θυγατρική της Mercedes-Benz ενώ στη χρηματοδότηση που ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια ευρώ, έχουν συμμετάσχει διάφοροι οργανισμοί αλλά και το βρετανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Τι διαθέτει το «Πνεύμα Καινοτομίας»

Το αεροσκάφος διαθέτει μια καινοτόμο μπαταρία 400 kilowatt – αποδίδει ισχύ 500 ίππων- που του επιτρέπει να κινείται με αυτές τις ταχύτητες. Για την μπαταρία αυτή η Rolls Royce συνεργάστηκε με την εταιρεία Electroflight.

Η μπαταρία που διαθέτει μπορεί να φορτίσει 7.500 smartphone!

Το ηλεκτρικό σύστημα που διαθέτει, επιτρέπει στις προπέλες του να περιστρέφονται δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ότι ένα πλυντήριο ρούχων σε υψηλό στύψιμο.

Για να παραμένει δροσερή η μπαταρία του, το Spirit of Innovation διαθέτει θερμική προστασία από φελλό Πορτογαλίας – σαν αυτόν που χρησιμοποιείται στην εμφιάλωση κρασιών.

Η Rolls-Royce πιστεύει ότι το έργο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές τεχνολογίες, ακόμη και για ιπτάμενα ταξί στο εγγύς μέλλον.

«Εκτός από ένα εκπληκτικό τεχνικό επίτευγμα, το έργο και οι διαδρομές του παγκόσμιου ρεκόρ παρείχαν σημαντικά δεδομένα για τα μελλοντικά μας συστήματα ηλεκτρικής ισχύος και πρόωσης για αμιγώς ηλεκτρικά αστικά αεροσκάφη και υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Για τον Γουόρεν Ιστ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rolls-Royce, «βαδίζοντας στα χνάρια της διεθνούς κοινότητας που ζήτησε άμεση δράση στη Σύνοδο COP26 για την κλιματική αλλαγή, αυτό θα βοηθήσει να γίνουν πραγματικότητα οι μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα . Επιπλέον, υποστηρίζει τις φιλοδοξίες μας να προσφέρουμε τις τεχνολογικές καινοτομίες που χρειάζεται η κοινωνία και να απαλλαγούμε από τη μεταφορά εκπομπών άνθρακα σε αέρα, ξηρά και θάλασσα».