Η Kathleen Ann Doherty, νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Κύπρο

Σε τελετή που έγινε στο State Department, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Kathleen Ann Doherty.

Toν υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι εκπροσώπησε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Οικονομικές Υποθέσεις, Κάθριν Νοβέλλι, ενώ καλεσμένοι στην τελετή ήταν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή και παράγοντες της ελλληνοαμερικανικής κοινότητας και της κυπριακής παροικίας.

Η κ. ,Doherty που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και στην ευκαιρία που υπάρχει στη σημερινή συγκυρία να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Την Τρίτη το απόγευμα η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ηγετικούς παράγοντες της κυπριακής παροικίας, οι οποίοι την συνεχάρησαν για τα νέα της καθήκοντα και αντάλλαξαν μαζί της απόψεις για το κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.

«Η κ. Doherty είναι σε κατάλληλη θέση να βοηθήσει στην προώθηση, τόσο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου, όσο και στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης.

Όπως εξήγησε, η εμπειρία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην ειρηνευτική διαδικασία του βορειοϊρλανδικού, τη Ρωσία και την Ιταλία πιθανόν της δίδει τη δυνατότητα να βλέπει το κυπριακό μέσα από ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πρίσμα.

«Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί της την βρήκα πολύ ανοιχτή και προσεκτική. Προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί της κι ελπίζω να ξεκινήσει καλά τα καθήκοντά της στην Κύπρο, επιδιώκοντας να οικοδομήσει πάνω στην ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν, παρά σε κάποια ολισθήματα που συνέβησαν από τότε», κατέληξε.

Προσεκτική χαρακτήρισε την τοποθέτηση της Kathleen Ann Doherty , ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Τάσος Ζαμπάς, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που έδειξε στις διμερείς σχέσεις, με αιχμή τις οικονομικές.

«Εχω την εντύπωση πως βλέπει την Κύπρο ως κέντρο εμπορίου για την περιοχή. Μας είπε ότι αναλαμβάνοντας καθήκοντα θα φροντίσει να ενημερωθεί για τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, με στόχο να δει σε συνεργασία μαζί τους πώς μπορούν να επωφεληθούν και η Κύπρος και οι ΗΠΑ».

Ο κ. Ζαμπάς πρόσθεσε ότι επισημάνθηκε από τους ομογενείς στην Αμερικανίδα πρέσβειρα να αποφύγει λάθη προκατόχων της, οι οποίοι προέβησαν σε άτοπες δηλώσεις που κλόνισαν την εμπιστοσύνη της κυπριακής ηγεσίας και των ελληνοκυπρίων προς το πρόσωπό τους.

«Της επισημάναμε συγκεκριμένα δηλώσεις του προκατόχου της που αμφισβήτησε την τουρκική εισβολή. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στο κυπριακό», κατέληξε ο κ. Ζαμπάς.