Η Google απλουστεύει τις προειδοποιήσεις των χακαρισμένων sites

Η Google ανακοίνωσε νέες αλλαγές στην Google Search Console, πιο συγκεκριμένα, για τις Safe Browsing ειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους χρήστες για προβλήματα, σχετικά με την ασφάλεια, που αντιμετωπίζουν οι ιστοσελίδες τους.

Η Safe Browsing τεχνολογία της Google επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν ύποπτες ιστοσελίδες, οι οποίες στη συνέχεια μπλοκάρονται από τους browsers που εφαρμόζουν το Safe Browsing API, όπως οι Chrome, Safari και Firefox.

Για εμάς, τους τακτικούς χρήστες, το Safe Browsing είναι οι κόκκινες σελίδες προειδοποίησης που βλέπουμε κατά καιρούς καθώς πλοηγούμαστε σε μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί κακόβουλο περιεχόμενο.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά στις Safe Browsing προειδοποιήσεις που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν, και αυτό είναι οι ειδοποιήσεις, που οι ιδιοκτήτες αυτών των sites λαμβάνουν όταν ιστοσελίδα τους έχει επισημανθεί ως κακόβουλη.

Ενώ οι απατεώνες που φιλοξενούν κακόβουλες ιστοσελίδες δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις προειδοποιήσεις, υπάρχουν πολλές χακαρισμένες ιστοσελίδες που ανήκουν σε νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν η ιστοσελίδα τους να αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα του Safe Browsing και να επιστρέψουν στα κανονικά Gοogle αποτελέσματα αναζήτησης.

Εάν ο webmaster έχει έναν λογαριασμό στην Gοogle Search Console, ένα dashboard για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των Gοogle υπηρεσιών αναζήτησης και των webmasters, ο διαχειριστής της ιστοσελίδα μπορεί να δει γιατί η Goοgle έχει ban-άρει την ιστοσελίδα του.

Σε μια ενημέρωση που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, η ομάδα ασφαλείας της Google αποκαλύπτει νέα και βελτιωμένα μηνύματα επεξηγήσεων στην Google Search Console, που σχετίζονται με τις Safe Browsing προειδοποιήσεις.

new-warnings-ggl

Οι Webmasters που επισκέπτονται αυτό το dashboard θα είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς γιατί το site τους έχει απαγορευθεί και πού να ψάξουν για το κακόβουλο περιεχόμενο.

Οι περισσότερες και σε βάθος επεξηγήσεις θα βοηθήσουν τον webmaster να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για να καθαρίσει την ιστοσελίδα του, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβει έναν επαγγελματία web ασφάλειας για να σαρώσει το site του και να φτάσει στη πηγή του προβλήματος. Επιπλέον, αυτό μειώνει το χρόνο που απαιτείται για να ασκηθεί έφεση (επανεξέταση του ιστοχώρου) με την Google και για την αποκατάσταση του site.

Δεδομένου ότι αυτές οι προειδοποιήσεις εμφανίζονται στην Google Search Console, οι webmasters ενθαρρύνονται να καταχωρούν τις ιστοσελίδες τους με το dashboard της Goοgle, η οποία θα τους γνωστοποιεί και μέσω email για τυχόν προβλήματα, όταν αυτά προκύψουν.