Η Apple αγόρασε startup εταιρεία αυτόνομης οδήγησης

Η Drive.ai είναι ένα startup αυτόνομης οδήγησης που αξιολογούνταν άλλοτε στα 200 εκατ. δολάρια.

Η πορεία του δεν ήταν ωστόσο η αναμενόμενη και η εταιρία ήταν να κατεβάσει ρολά. Μόνο που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μπήκε στο παιχνίδι η Apple και την απέκτησε, στιγμές πριν ξεκινήσουν οι απολύσεις και η εκκαθάριση δηλαδή!

Η Drive.ai ιδρύθηκε το 2015 από επιστήμονες και ακαδημαϊκούς του Στάνφορντ που ασχολούνται με αλγόριθμους μάθησης. Είχαν φτιάξει μάλιστα μια υπηρεσία με αυτόνομα μικρά λεωφορεία για το Τέξας.

Πριν από τρεις βδομάδες κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Apple είχε στο στόχαστρο το startup, καθώς ήθελε πολύ τους ειδικούς της για το δικό της πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης, το επτασφράγιστο μυστικό που ακούει στο όνομα «Project Titan».

Ο τεχνολογικός γίγαντας αγόρασε λοιπόν τόσο την τεχνογνωσία όσο και τους 90 υπαλλήλους της καλιφορνέζικης Drive.ai, θέλοντας να αποκτήσει κεφάλι στη μάχη των γιγάντων για την πρωτιά στην αυτόνομη οδήγηση. Η Drive.ai ήταν εξάλλου μόλις έναν χρόνο πρωτύτερα ό,τι πιο καυτό και πολλά υποσχόμενα στον χώρο. Ήταν η μόνη που δοκίμαζε τα συστήματά της στους δημόσιους δρόμους χωρίς ανθρώπινο οδηγό μέσα στο όχημα, για τέτοιες πρωτιές μιλάμε.

Ο στολίσκος της με τα τροποποιημένα Nissan NV200 τα πήγαινε πολύ καλά σε πραγματικές συνθήκες και σίγουρα πολύ καλύτερα από άλλους και άλλους με αβυσσαλέους προϋπολογισμούς. Μόνο που η αυτόνομη οδήγηση είναι στα σπάργανα ακόμα και η μακροημέρευση στον χώρο φαντάζει αδύνατη.

Τι θα απογίνει η Drive.ai μετά την εξαγορά της από την Apple, αν θα επιβιώσει ή θα απορροφηθεί δηλαδή, μένει να φανεί…