Η Ώρα της Γης: Σβήνουμε τα φώτα, 8:30 μ.μ. μέχρι τις 9:30 μ.μ

Η Ώρα της Γης: Σήμερα, από τις  8:30 μ.μ. μέχρι τις 9:30 μ.μ, οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα για να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ώρα της Γης (Earth Hour) καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2007 με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF (World Wildlife Fund) αλλά και άλλων εθελοντικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια του γεγονότος αυτού οι πολίτες ανά τον κόσμο καλούνται να σβήσουν τα φώτα των κτιρίων που βρίσκονται ως ένδειξη αντίδρασης σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

To μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ο ενεργειακός τομέας ήταν υπεύθυνος για το 78% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ το 2015. Για τον λόγο αυτό το 2008, η ΕΕ έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Το 2015, μάλιστα, παρατηρήθηκε μείωση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά 22% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Σήμερα, στόχος της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ είναι να έχει διασφαλίσει, μέχρι το 2050, την καλή διαβίωσή των πολιτών στο πλαίσιο των ορίων του πλανήτη. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες μετάβασης σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και προστασία της ανθρώπινης υγείας μέσω νομοθεσίας σχετικά με την ποιότητα του αέρα, τα χημικά, το κλίμα, τη φύση, τα απόβλητα και το νερό.

Αν και η πολιτική αυτή επιφέρει απτά οφέλη (όπως ένα ευρύ δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της ανακύκλωσης των πόρων και πιο καθαρό αέρα και νερό), η πρόβλεψη για το ευρωπαϊκό περιβάλλον σε 20 χρόνια από σήμερα παρουσιάζει μια πιο ζοφερή εικόνα. Εντούτοις, η μετάβαση προς τη βιωσιμότητα μπορεί να επιφέρει και άλλα οφέλη, πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος, από θέσεις εργασίας και οικονομική δραστηριότητα μέχρι ευημερία και καλή υγεία.

Από το 2014, έχουν γίνει προσπάθειες σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των αποβλήτων (όπως για παράδειγμα οι νέοι στόχοι για την ανακύκλωση, οι περιορισμοί σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, οι δράσεις για το πλαστικό, τα μέτρα για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων), του κλίματος (όπως για παράδειγμα οι στόχοι για το 2030 σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τα μέτρα για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα), της φύσης (πρωτίστως για να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας), και της ποιότητας του αέρα (οι νέοι κανόνες που τέθηκαν για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών όσον αφορά πέντε κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους στις χώρες της ΕΕ).

Στο μέλλον, οι δαπάνες της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα αναμένεται να αυξηθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί από 20% σε 25% το μερίδιο των δαπανών της ΕΕ που διατίθεται για στόχους που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει το μερίδιο αυτό να τεθεί στο 30%. Στα επόμενα έτη, οι πολιτικές αναμένεται να εστιάσουν τη δράση για το κλίμα στην προστασία της φύσης, στην ποιότητα του αέρα, στην κυκλική οικονομία και στα φυτοφάρμακα.