Η φυματίωση ξαναχτυπά στην Κύπρο

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Έξαρση της νόσου της φυματίωσης θέλει να προλάβει η Κυβέρνηση, μετά που έγινε γνωστό ότι δημόσιοι λειτουργοί που εργάζονται σε υπηρεσία που ασχολείται με αλλοδαπούς προσβλήθηκαν από την ασθένεια.
Το πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει με παράνομους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες αλλά και μεταναστες από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από Ρουμανία.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου, η ΕΕ βάζει εμπόδια στον αποτελεσματικό έλεγχο των εισερχομένων στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κρίνοντας ως «ρατσιστικούς» οποιουσδήποτε ελέγχους κατά την είσοδο τους.
Ο κος Κωνσταντίνου κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρουν τρόπο για να εξασκούν αποτελεσματικούς ελέγχους, ούτως ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για κύπριους.
Προς το παρόν νοσηλεύονται 4 άτομα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι γίνονται σκέψεις για δημιουργία μονάδας νοσηλείας για φυματίωση στη Κυπερούντα.
Τι είναι η φυματίωση;
Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.
Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με το βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα.
Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως μετά την μόλυνση, άλλοι όμως μπορεί να αρρωστήσουν αργότερα, όταν για κάποιο λόγο εξασθενήσει το αμυντικό τους σύστημα. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι καθώς επίσης άτομα με διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία ή λεμφώματα, αλκοολικοί, τοξικομανείς.
Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το όργανο που έχει προσβληθεί. Η νόσος προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες που αποτελούν και την πύλη εισόδου του μυκοβακτηριδίου. Από τους πνεύμονες όμως τα μυκοβακτηρίδια μπορούν να διασπαρούν σε όλο το σώμα και να εγκατασταθούν σε άλλα όργανα όπως οι λεμφαδένες, οι νεφροί, τα οστά, οι σπόνδυλοι και οι μήνιγγες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο που πάσχει. Στην πνευμονική φυματίωση συνήθως υπάρχει βήχας με ή χωρίς πτύελα, αιμόπτυση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια.
Άλλα συμπτώματα είναι αδυναμία, εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους ανορεξία, ρίγη, πυρετός και νυχτερινοί ιδρώτες.