Η Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Ρουμανία

Η Τράπεζα Κύπρου σε σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι υπέγραψε συμφωνία για πώληση περιουσιακών στοιχείων της στη Ρουμανία, που αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα του Συγκροτήματος κατά €95 εκατ.

Η συμφωνία αφορά πώληση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Societatea Companiilor Hoteliere Grand S.R.L. (“GHES”), εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που συστάθηκε στη Ρουμανία και ιδιοκτήτρια του JW Marriott Bucharest Grand Hotel στην STRABAG SE, που συστάθηκε στην Αυστρία.

Τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν (α) δανειακή σύμβαση μεταξύ της GHES, ως δανειζόμενου, και της Τράπεζας Κύπρου Ρουμανία ως δανειστή, (β) 1,474,482 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 35,292% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της GHES, που εκδόθηκαν από την GHES σε εταιρεία συνδεδεμένη με την Τράπεζα, και (γ) σύμβαση δανείου μειωμένης εξασφάλισης μεταξύ της GHES, ως δανειζόμενου και εταιρείας συνδεδεμένης με την Τράπεζα ως δανειστή.

Το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε €95 εκατ. και υπόκειται σε αναπροσαρμογές που δύναται να γίνουν με την ολοκλήρωση της πώλησης, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 και εν πάση περιπτώσει όχι αργότερα από το τέλος Οκτωβρίου 2014, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι “η πώληση επιτυγχάνει την αποξένωση από ένα σημαντικό και εξειδικευμένο περιουσιακό στοιχείο στην Ρουμανία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ρευστότητα του Συγκροτήματος κατά €95 εκατ.” Σύμφωνα με την Τράπεζα, η λογιστική ζημιά από την πώληση ανέρχεται σε €1 εκατ. αλλά προκύπτει θετική επίπτωση ύψους περίπου €7 εκατ. στην κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος, λαμβάνοντας υπόψη την μείωση στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία.

“Η πώληση εμπίπτει στη στρατηγική του Συγκροτήματος για επικέντρωσή του σε κύριες αγορές και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων, με την πώληση να υλοποιείται χρονικά όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης.Είναι επίσης εναρμονισμένη με την απόφαση του Συγκροτήματος να περιορίσει σταδιακά την παρουσία του στην Ρουμανία και τελικά να εξέλθει από τη ρουμάνικη αγορά,” σημειώνεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της πώλησης υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων προνοιών που αναφέρονται στη συμφωνία.