Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος για τις προκλήσεις

Το μέλος τους Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Αντρέας Τελεβάντος, προέβη στην εξής δήλωση, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από διαμαρτυρίες. Εκτός των επισήμων διαβημάτων και καταγγελιών στα αρμόδια διεθνή βήματα, επιβάλλεται πλέον να γίνουν ενέργειες, οι οποίες θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Οι τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν, εάν η Τουρκία καταλάβει ότι κινδυνεύει η πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Αντρέας Τελεβάντος και συνέχισε:

«Η επιχειρηματολογία της Λευκωσίας πρέπει να επικεντρώνεται στην προσπάθεια να κατανοήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν γίνεται μια υποψήφια για ένταξη χώρα, να εισβάλλει ουσιαστικά για δεύτερη φορά σε ένα κράτος – μέλος. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί στις Βρυξέλλες, ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ωφελήσει στρατηγικά και οικονομικά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι υποχρεωμένη να συμβάλει στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός μέλους της», τόνισε ο Αντρέας Τελεβάντος και κατέληξε:

«Μπορεί το οπλοστάσιο μας να μη διαθέτει δύναμη πυρός, για να αντιμετωπιστούν τα τουρκικά καταδρομικά, διαθέτουμε όμως ισχυρά διπλωματικά και νομικά μέτρα και θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, αμέσως και αποφασιστικά».

Σχολιάζοντας επίσης τη  πρόσφατη απαράδεκτη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, επέρριψε την ευθύνη για τη δήλωση στον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Μπαν, για το κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Η απαράδεκτη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ αντανακλά την ετεροβαρή, υπέρ της τουρκικής θέσης, στάση που τηρεί ο Ντάουνερ εξ’ αρχής της ενασχόλησης του με το κυπριακό. Η δήλωση αυτή είναι προϊόν και αποτέλεσμα της ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών από τον κ. Ντάουνερ. Είναι φανερό ότι ο Ντάουνερ μεταδίδει στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τις πεποιθήσεις και τη φιλοσοφία του», είπε ο κ. Αντρέας Τελεβάντος και συνέχισε:

«Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση, δηλαδή να γίνονται ενέργειες ή δηλώσεις, που πλήττουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και που πηγή τους πασιφανώς είναι ο κ. Ντάουνερ και μετά δήθεν να γίνεται διόρθωση, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Το ‘‘συγγνώμη, λάθος’’ πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει, εάν ο Ντάουνερ κατανοήσει ποιος είναι ο ρόλος του ή εάν πάψει να ασχολείται με το κυπριακό. Το δεύτερο είναι πιο εφικτό», κατέληξε ο Αντρέας Τελεβάντος.