Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια

Σύμφωνα με μελέτη της Google Health, η οποία δημοσιεύεται στο Bloomberg, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους γιατρούς.

Η ανάλυση των μαστογραφιών μέσω της τεχνολογίας μείωσε το ενδεχόμενο λάθους τόσο στο θετικό αποτέλεσμα, κατά το οποίο διαγιγνώσκεται καρκίνος σε υγιή άτομα λανθασμένα, όσο και στο αρνητικό αποτέλεσμα, κατά το οποίο δεν εντοπίζεται ο καρκίνος ενός ασθενή, ανέφερε η Alphabet.

Το σύστημα μείωσε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά 5,7% στις ΗΠΑ., σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνουν πάνω από 28.000 μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετική στην ανάγνωση των μαστογραφιών, ξεπερνώντας συχνά σε επιτυχία τους ειδικούς.

Πέρυσι, η Google δημοσίευσε έρευνα που έδειξε πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξακριβώσει εάν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, βοηθώντας τους παθολόγους να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις.

Ωστόσο, η εταιρεία διαπίστωσε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη χρήση δεδομένων ασθενών.

Το 2017, οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet, DeepMind, παραβίασε το νόμο περί προστασίας δεδομένων της Βρετανίας όταν εξέτασε μια εφαρμογή που αναλύει τα δημόσια ιατρικά αρχεία χωρίς να ενημερώνει τους ασθενείς για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που τους αφορούν.