Η συντριπτική πλειοψηφία της ΕΕ στηρίζει Γιούνκερ για Πρόεδρο της Κομισιόν

Τα βασικά θέματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν που θα αναλάβει την 1η Νοεμβρίου, είναι

Στη διήμερη συνεδρίαση, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αναμένεται να εισηγηθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Όλα δείχνουν ότι η εισήγηση θα γίνει δεκτή, γιατί τον υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών, καθώς και οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής.
Ωστόσο η συζήτηση θα είναι δύσκολη, εξαιτίας της άρνησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ, θεωρώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου είναι άλλης εποχής και δεν μπορεί να επιλύσει τα σημερινά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη, πρώτη μέρα της Συνόδου, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στην πόλη Υπρ, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Βέλγιο, πλησίον των γαλλικών συνόρων, όπου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 100 έτη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εν λόγω περιοχή είχαν γίνει σκληρές μάχες. Οι ηγέτες θα επιστρέψουν το βράδυ και την Παρασκευή θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.