Η συμφωνία ΑΤΗΚ-WADNIC έγινε χωρίς τις σχετικές άδειες

Η συμφωνία του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ με την εταιρεία WADNIC TRADING LTD. έγινε χωρίς να υπάρχουν άδειες και βάσει προκαταρκτικών σχεδίων, ανέφερε σήμερα καταθέτοντας ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά, ο μοναδικός μέτοχος και διευθυντής της εταιρείας New Dimensions Property Development LTD. Γιάννος Κωνσταντίνου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια του τεμαχίου αρ. 351, Φ.Σχ. L/31 που βρίσκεται στην κοινότητα Μενεού της επαρχίας Λάρνακας.

Ο κ. Κωνσταντίνου, στην κατάθεση του που διήρκησε πέραν των δύο ωρών, ανέφερε ότι κατά το Νοέμβριο του 2010 πληροφορήθηκε για ενδιαφέρον του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ όπως επενδύσει σε ακίνητο στην περιοχή του Αεροδρομίου Λάρνακας και ως εκ τούτου κατέθεσε μέσω αντιπροσώπου, συγκεκριμένη πρόταση για το ποσό των 16 εκ. 800 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Για το σκοπό αυτό ανέφερε, είχε υπογράψει συμφωνία με συγκεκριμένη άλλη εταιρεία.

Λίγες μέρες αργότερα του τηλεφώνησε εκπρόσωπος της εταιρείας WADNIC TRADING LTD., ο οποίος του είπε ότι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν το ακίνητο της εταιρείας του.

Κατά την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου 2011, συνέχισε, διάβασε στον Τύπο ότι το Ταμείο Συντάξεων είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία WADNIC TRADING LTD. για να αγοράσει το έργο με την ονομασία AERO στη Δρομολαξιά, έναντι του ποσού των 22.400.000.

“Όταν διάβασα τα δημοσιεύματα αυτά εκπλάγηκα καθότι η εταιρεία δεν είχε άδειες για την ανάπτυξη και η τιμή αγοράς ήταν κατά πολύ ψηλότερη της δικής μου πρότασης, καθότι πέραν της αριθμητικής διαφοράς, το τεμάχιο της εταιρείας μου είχε 1000 τ.μ. περισσότερα προς οικοδόμηση, όπως επίσης και 2500 τ.μ. υπόγειους χώρους. Περαιτέρω το δικό μου έργο είχε πολεοδομική άδεια, άδεια διαχωρισμού και τα σχέδια ήταν ανώτερης ποιότητας από αυτά της WADNIC”, είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, σημείωσε, κατήγγειλε την υπόθεση στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών Γιώργο Γεωργίου και παρέστη σε συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα.

Ο κ. Κωνσταντίνου κατέθεσε εκ νέου την πρόταση του στην ΑΤΗΚ ενώ σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΤΗΚ Στάθη Κιττή, τον ενημέρωσε ότι το τεμάχιο του επρόκειτο να ενταχθεί σε εμπορική ζώνη και του εξήγησε την αδικία που έγινε σε βάρος του.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κιττής του ανέφερε ότι τους ενδιέφερε να κάνουν και δεύτερη επένδυση στην περιοχή και για το λόγο αυτό του ζήτησε να καταθέσει νέα σχέδια για ανέγερση πολυτελών γραφειακών εγκαταστάσεων. Του εξήγησε όπως σημείωσε, ότι το έργο του που ήταν ήδη κατατεθειμένο μπορούσε να μετατραπεί σε Business Park. Τότε, συνέχισε, ο κ. Κιττής επέμενε να του σχεδιάσει άλλο έργο πολυτελείας, το οποίο κατέθεσε στις 23.3.2011.

Είπε ότι το τεμάχιο της WADNIC TRADING LTD. βρίσκεται στη Δρομολαξιά εντός οικιστικής ζώνης (Ζώνη Αυτοστέγασης) ενώ το τεμάχιο της εταιρείας του στο Μενεού, με την τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας εντάχθηκε σε ειδική ζώνη γραφείων αεροδρομίου.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το Ταμείο Συντάξεων προχώρησε αργότερα στην αγορά από την WADNIC TRADING LTD. του υπόλοιπου μέρους των 7/10 που είχε αρχικά αγοραστεί με τη συμφωνία ημερομηνίας 25.02.2011 έναντι του ποσού των 4.450.000 για αγορά 5500 τ.μ. γης σε οικιστική ζώνη.

Είπε ακόμη ότι το Ταμείο Συντάξεων δέχθηκε την εκτίμηση της Land Tourist Valuation LTD. που είχε ετοιμαστεί για λογαριασμό της WADNIC TRADING LTD. χωρίς το ίδιο το Ταμείο να ζητήσει δική του εκτίμηση από άλλο εκτιμητή.

Σημείωσε ότι η συμφωνία μεταξύ της WADNIC TRADING LTD. και του Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη ήταν για το ποσό των 1.270.000 ενώ η εκτιμηθείσα από το Κτηματολόγιο αξία ήταν για το ποσό των 3.000.000. Αποτέλεσμα από την εν λόγω πράξη, συνέχισε, ήταν η WADNIC TRADING LTD. να αποκομίσει ποσό 17 εκ. ευρώ, κέρδος πέραν του 200% του κόστους της.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι οι δικηγόροι του είχαν στείλει ένσταση μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για χορήγηση άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας στην WADNIC TRADING LTD., σε σχέση με το έργο AERO.

Είπε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι επρόκειτο να γίνει η δημοσίευση της τροποποίησης του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 29.7.2011, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων όρισε τη δημόσια ακρόαση για την αίτηση της WADNIC TRADING LTD. την αμέσως προηγούμενη ημέρα δηλαδή στις 28.7.2011.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι όταν πληροφορήθηκε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27.9.2011 μετέβηκε στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων και ζήτησε να δει το φάκελο της WADNIC όταν προς έκπληξη του διαπίστωσε ότι η ένσταση του ημερομηνίας 14.9.2011 απουσίαζε από το φάκελο.

Μετά από αυτό, συνέχισε, καταχώρησε προσφυγή εναντίον της απόφασης ημερομηνίας 27.9.2011, η οποία αποσύρθηκε στις 2.7.2013 λόγω του ότι η άδεια είχε ανακληθεί κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22.2.2013, το οποίο κατά την ίδια του συνεδρία εξέδωσε εκ νέου την άδεια. Όπως είπε, εναντίον της απόφασης καταχωρήθηκε νέα προσφυγή εκ μέρους του.

Περί τα τέλη Μαΐου, ανέφερε, επικοινώνησε μαζί του ο κ. Κιττής, ο οποίος τον ρώτησε αν ενδιαφερόταν να πωλήσει μόνο το τεμάχιο, γεγονός που έπραξε αλλά έκτοτε δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε τέλος ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη καταγγελθεί πέραν από την Επιτροπή Ελέγχου και στη Γενική Ελέγκτρια και στον Υπουργό Εσωτερικών.