Η Σκωτία είπε ”ΟΧΙ” στην ανεξαρτησία με 55,4%

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του SALMONT«ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Το ποσοστό του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι», σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC. Η Σκωτία ψήφισε παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νίκη του «όχι» με 55,4% και περίπου εννέα μονάδες διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Ενώ η καταμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, στις 30 από τις 32 περιφέρειες, το «όχι» συγκεντρώνει το 54,4% και 1.914.187 ψήφους, ενώ το «ναι» το 45,6% και 1.539.920 ψήφους, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει BBC.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης», είπε.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε λίγο, λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζον Κέρτις δήλωσε στο BBC τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ότι «αρχίζουν να εμφανίζονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρατόπεδο του “όχι” επικρατεί».

«Ταυτόχρονα, αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η νίκη του “όχι” δεν είναι του επιπέδου που αναμενόταν όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εδώ και 18 μήνες ή ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Η Γλασκώβη είπε «ναι»

Οι ψηφοφόροι της Γλασκώβης ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.
Το «ναι» συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, έναντι 47% για το «όχι».
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία στην περιφέρεια της Γλασκώβης ανήλθε σε 47%.

Το Κλακμάνανσιρ

Σε άλλη εκλογική περιφέρεια, στο Κλακμάνανσιρ, το 46% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ το 54% κατά. Η προσέλευση έφτασε στο 88,6%.

Σχεδόν 4,7 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν την Πέμπτη να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου στις 08:30 ώρα Ελλάδας, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Εδιμβούργο και Γλασκώβη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία ερευνών Yougov, η πλειονότητα των πολιτών αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 54% έναντι του 46% των ανθρώπων που επιθυμούν την ανεξαρτησία της χώρας.

Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».