Η σιωπή και οι ευθύνες για την αγορά των Ελληνικών ομολόγων

Επίθεση στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συνεχίζει να εξαπολύει ο Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος για πέντε χρόνια κατείχε μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις αυτή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του  στη Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Ορφανίδης ασκούσε κριτική στις αποφάσεις Χριστόφια αλλά το τελευταίο εξάμηνο  της θητείας του σιώπησε. Η στάση του άλλαξε και πάλι όταν ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να τον αντικαταστήσει και να τοποθετήσει στη θέση του τον Πανίκο Δημητριάδη.

Από το σημείο αυτό και μετά ο κ. Ορφανίδης άρχισε να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Χριστοφια ακόμη και κατά του ΑΚΕΛ που τον στήριζε. Μια κριτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και δείχνει ως υπαίτια της καταστροφής την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο κ. Ορφανίδης ήταν εκείνος που βρίσκονταν στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όταν στα χαρτοφυλάκια των δυο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου περνούσαν τα ελληνικά ομόλογα δεύτερης αγοράς. Τότε, ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Ορφανίδης όφειλε να μιλήσει και να γνωστοποιήσει στον Κυπριακό λαό τα όσα διαδραματίζονταν εις βάρος του.

Tης Βάσως Κυριακάκη