Η πορεία του Bitcoin είναι σαν «τρενάκι του τρόμου» λόγω της υψηλής μεταβλητότητας

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του bitcoin, αλλά και των περισσότερων κρυπτονομισμάτων συνέπεσαν με τη διόρθωση των χρηματιστηρίων, αλλά ενώ οι μετοχές ανέκαμψαν μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED, τα κρυπτονομίσματα συνέχισαν να επιδεικνύουν υψηλή μεταβλητότητα.

Το Bitcoin είχε πλησιάσει την τιμή των 58.000 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά από την Κυριακή άρχισε να υποχωρεί φτάνοντας μέχρι τις 44.800 το βράδυ της Τρίτης.

Τα σκαμπανεβάσματα, που θυμίζουν «τρενάκι του τρόμου» σε λούνα παρκ, συνέπεσαν με πληθώρα δηλώσεων αλλά και δικαστικών εξελίξεων: Από την Αμερικανίδα υπουργό ΟικονομικώνΤζάνετ Γέλεν που χαρακτήρισε το bitcoin εξαιρετικά αναποτελεσματικό, μέχρι τον Έλον Μασκ, ο οποίος τουιτάρισε ότι η τιμή του μπορεί να είναι υψηλή, λίγες μέρες μετά από την περίφημη ανακοίνωσή του ότι η Tesla είχε αγοράσει bitcoin, που είχε απογειώσει τότε.

Την ίδια ώρα ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την πορεία του κρυπτονομίσματος και ξεκαθάρισε ότι δεν το συνιστά ως επένδυση στους μικροεπενδυτές.

Αναλυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων έλεγαν ότι η μεγάλη υποχώρηση οφείλεται στο ότι πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν θέσεις, καθώς σημαντικός αριθμός λογαριασμών κινείται με μόχλευση.

Την Τετάρτη η τιμή του Bitcoin σημείωσε άνοδο, έπειτα από το απότομο sell-off των προηγούμενων ημερών, «σκαρφαλώνοντας» και πάλι πάνω από τα 50.000 δολ.

Σύμφωνα με το CNBC, το δυναμικό comeback του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος οφείλεται στην ανακοίνωση της Square ότι αγόρασε bitcoin αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Coin Metrics, το bitcoin σημείωσε άνοδο 7,5% στα 50.683 δολάρια. Νωρίτερα, το κρυπτονόμισμα ήταν υπό διαπραγμάτευση στα 51.369 δολάρια.

Η άνοδος του bitcoin συμπαρέσυρε και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα, με το ether και το XRP να σημειώνουν άνοδο 11,3% και 7,4% αντίστοιχα.

Την Τρίτη, η Square ανακοίνωσε ότι αγόρασε 3.318 bitcoin με μέση τιμή περίπου στα 51.235 δολάρια. Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, ανακοίνωσε ότι το bitcoin αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 5% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Square επενδύει σε bitcoin, καθώς η εταιρεία είχε αγοράσει πέρυσι bitcoin αξίας 50 εκατ. δολαρίων. Ο Ντόρσεϊ είναι ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του bitcoin, έχοντας εκφράσει παλιότερα την πεποίθηση ότι θα γίνει τελικά το «ενιαίο νόμισμα» του διαδικτύου.

Το bitcoin πήρε ώθηση και από τα σχόλια της Κάθι Γουντ της Ark Investment Management. Η Γουντ, επικεφαλής της Ark, παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ότι «είναι πολύ θετική για το Bitcoin και χαρούμενη που βλέπει μια υγιή διόρθωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γουντ, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Barron’s, είχε υποστηρίξει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να ανέλθει στα 500.000 δολάρια.

«Με τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 500.000 δολάρια», αναγνωρίζοντας ότι το Bitcoin είναι το πιο ισχυρό νόμισμα της αγοράς crypto. «Είναι το ισοδύναμο με το δολάριο στο σύστημα του παραστατικού χρήματος», δήλωσε. «Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός ρόλος.»

Το Bitcoin βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ρεκόρ των 58.350 δολ., αλλά μέχρι στιγμής η πτώση είναι «σχετικά μέτρια», σύμφωνα με την Bespoke Investment Group.

Ο ρόλος του Tether
Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η υπόθεση του Tether του ψηφιακού νομίσματος που είναι “δεμένο” με την ισοτιμία του δολαρίου (ανήκει στην κατηγορία των stablecoins, ήτοι ψηφιακών νομισμάτων που έχουν ως σημείο αναφοράς την ισοτιμία άλλου νομίσματος ή περιουσιακού στοιχείου) και χρησιμοποιείται ευρέως ως νόμισμα αναφοράς για τις μετατροπές μεταξύ κρυπτονομισμάτων και τις συναλλαγές.

Ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμβιβασμός μεταξύ της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και των εταιρειών Tether και του ανταλλακτηρίου Bitfinex με την καταβολή προστίμου ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων στις δύο τελευταίες.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η Tether ενώ υποτίθεται ότι είχε κάλυψη με δολάρια για τα tether, στην πραγματικότητα αυτή η κάλυψη δεν υπήρχε.

Το γεγονός προκάλεσε μεικτά συναισθήματα στην κοινότητα των bitcoiners, αφού κάποιοι χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επέρχεται περισσότερη διαφάνεια.

Ταυτόχρονα, όμως, ενέπνευσε και αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματική κάλυψη που μπορεί να έχουν πολλές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.