ΗΠΑ FDA: «Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson&Johnson»

Ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχτηκε το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson, σύμφωνα με το προσωπικό του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με βάση τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της χρήσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του FDA για τα εμβόλια συνεδριάζει την Παρασκευή
για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο. Ακολούθως, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, ο FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Το εμβόλιο είχε συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 64% στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε μια νέα μετάλλαξη του ιού το φθινόπωρο. Η αποτελεσματικότητα στη Νότια Αφρική ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τα προηγούμενα στοιχεία που κυκλοφόρησε η εταιρεία.

Το εμβόλιο έδειξε επίσης 86% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών μορφών Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 82% έναντι σοβαρών περιπτώσεων στη Νότια Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από το Covid-19.

Την ίδια στιγμή, τρεις παραλήπτες του εμβολίου εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά τη δοκιμή, αλλά ο FDA είπε ότι η ανάλυσή της δεν «γέννησε» συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν από την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Η J&J δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως λεπτομέρειες για τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής πέρα ​​από τα ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Johnson&Johnson μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθιστώντας τη διανομή του πολύ πιο εύκολη από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια που παράγονται από τις Moderna και την Pfizer-BioNTech, τα οποία απαιτούν δύο δόσεις και πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ ψυχρές θερμοκρασίες.