Η πορεία του Κυπριακού ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Στο Προεδρικό συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να γίνει ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πορεία του Κυπριακού.

Την προσεχή Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Παράλληλα, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάει είχαν το τελευταίο διάστημα σειρά συναντήσεων, αλλά και επαφών σε Παρίσι και Λονδίνο.

Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στη συνάντηση της Τετάρτης, οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν θέματα ΕΕ και ιθαγένειας ενώ υπήρξε και προετοιμασία για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 23 Ιουνίου.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο στο κεφάλαιο της οικονομίας και η τουρκοκυπριακή πλευρά έγγραφο για το θέμα της ιθαγένειας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Ιουνίου, με θέματα συζήτησης την ιθαγένεια, Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομία».

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζουμε μια άκαμπτη τουρκική στάση ακόμα και στο θέμα της σταδιακής προώθησης του θέματος που θα περιελάμβανε ακόμα τρεις φάσεις, μελέτη από εμπειρογνώμονες, παράδοση στα ΗΕ και στη συνέχεια παράδοση στους κατοίκους.