Η πολιτική ηγεσία στηρίζει τον Πρόεδρο στο κοινό ανακοινωθέν

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, περιλαμβανομένου της συνάντησης που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τις επαφές του στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι :

“Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, γεγονός που στέλλει θετικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα προσδίδοντας κύρος στη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου“.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ενημέρωση του σώματος με τις συνομιλίες που είχε με τους Πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Σουηδίας, ενόψει των συναντήσεων των δύο αυτών Πρωθυπουργών με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Μετά έγινε ενημέρωση για ένα σημείωμα προς Πρωθυπουργούς και Πρεσβείες εξωτερικού που αφορούν τις θέσεις της ε/κ πλευράς, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και των προσπαθειών και των διαβουλεύσεων που γίνονται με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνέχεια, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον, για τη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 6 Νοεμβρίου, και για την πολύ σημαντική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. «Ο Πρόεδρος διεξοδικά ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου –Ισραήλ, αλλά και για μια στρατηγική ανάλυση που έγινε μεταξύ των δύο ανδρών σε ό,τι αφορά τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως έγινε ενημέρωση για το θέμα της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προς τον Πρόεδρο, ενώ μετά έγινε ενημέρωση για τη διαβούλευση που γίνεται μεταξύ των διαπραγματευτών, με χρονολογική σειρά όλων των εγγράφων που κατατίθενται, για το πώς γίνεται η διαβούλευση, πάνω σε ποια επίμαχα σημεία υπάρχει η συζήτηση.

Σε σχέση με την συνάντηση με τον κ. Έρογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε έγινε πλήρης ενημέρωση από τα πρακτικά της συνάντησης. «Καταληκτικά έγινε ενημέρωση για τις δύο σημαντικές συναντήσεις – που αφορούσαν κυρίως το Κυπριακό – στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Χέρμαν Βαν Ρομπόι και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο. Έγινε και μια ενημέρωση για τη συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά κυρίως η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυο συναντήσεις του Προέδρου με τον κ. Ρομπόι και τον κ. Μπαρόζο», είπε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως ο Πρόεδρος έδωσε τον προγραμματισμό του για την επόμενη περίοδο σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και τις συσκέψεις Αρχηγών. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος στα μέλη του Εθνικού, η σύσκεψη θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία ενόψει όλων των συζητήσεων που αφορούν τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος.

«Θα έχουμε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου εντός Δεκεμβρίου που θα αφορά, κατά κύριο λόγο, το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τα ζητήματα που αφορούν την ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ και τον Ιανουάριο θα βρεθεί ημερομηνία για σύσκεψη όπου θα γίνει η συζήτηση για θέματα στρατηγικής που έχουν σχέση με το Κυπριακό και την οποία απαιτούν περίπου όλα τα κόμματα», είπε ο Εκπρόσωπος.

Οσον αφορά στο κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρία, ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως αυτό ήταν πάρα πολύ συναινετικό και θετικό. «Υπήρξε μια σαφής στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του κοινού ανακοινωθέντος. Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή του την προσπάθεια και είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα. Και το γεγονός ότι στέλλεται αυτό το μήνυμα προς όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, θεωρούμε ότι προσδίδει κύρος στη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί η Κυβέρνηση το θέμα της προσφυγής Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή αποζημιώσεων», ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στη μελλοντική συνεδρία του Εθνικού, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα του πρότεινε την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων κατοχής της Κύπρου και με 10 χρόνων από την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί αφού δούμε πώς εξελίσσεται το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. «Η καλύτερη περίοδος για να συζητηθεί αυτό το θέμα είναι κατά τη συζήτηση που θα γίνει για ζητήματα στρατηγικής τον Ιανουάριο και εκεί θα τεθούν και πρακτικά ζητήματα σε ό,τι αφορά αυτή την εκστρατεία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον νέο Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση χαιρετίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες του κάθε κόμματος και όταν μιλά ο λαός ενός κόμματος, τα στελέχη και οι οπαδοί, δεν έχει κανείς οτιδήποτε άλλο να προσθέσει. Φάνηκε ότι η συνεργασία με το ΔΗΚΟ εντός της Κυβέρνηση συνεχίζεται όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα», είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει έκθεση των εταιρειών Delek και Avner ότι η Κύπρος διαθέτει λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα ανακοίνωση δεν διαφέρει από την προηγούμενη. «Η προηγούμενη ανακοίνωση ουσιαστικά αναφερόταν σε δύο αριθμούς, η μία αναφερόταν στη βάση και η άλλη στο ύψος των ποσοτήτων. Και τώρα η ανακοίνωση είναι σε αυτό το πλαίσιο. Δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε. Φαίνεται ότι αυτές οι δύο εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουν ακριβώς εντός των χρονοδιαγραμμάτων και στον ίδιο ακριβώς ρυθμό που υπήρχε μέχρι τώρα», κατέληξε.