Η ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Το Γενικό Συμβούλιο της συντεχνίας επικύρωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την πραγματοποίηση προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας την επόμενη Παρασκευή όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χαζηπέτρου .

Επίσης ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα δικαιωμάτων.

«Για ένα δικαίωμα απόλυτα ξεκαθαρισμένο πας σε διάλογο; Ποιο νόημα έχει ο διάλογος για να δεχθούμε μερική μείωση; Είναι ένα δικαίωμα που έχει ο δημόσιος υπάλληλος, το οποίο είναι κατοχυρωμένο και συνταγματικά και νομολογιακά», είπε.

Για το αν αποφασίστηκε ότι η συντεχνία δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για αυτά τα θέματα, ο κ. Χατζηπέτρου επανέλαβε πως «δεν έχει νόημα ο διάλογος».

Σθμπλήρωσε λέγοντας ότι, «Εδώ είναι ένα ξεκάθαρο δικαίωμα που έχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος και δεν μπορεί το κράτος να μην συμπεριφέρεται έντιμα».

Εξήγησε επίσης πως όταν γίνεται μια σύμβαση εργασίας ένας νέος δημόσιος υπάλληλος αποδέχεται διορισμό διότι έλαβε υπόψη κάποια κίνητρα που του παραχώρησε η δημόσια διοίκηση και με βάση αυτά τα κίνητρα αποδέχθηκε διορισμό.

«Δεν μπορεί εκ των υστέρων να διαφοροποιούνται αυτά τα κίνητρα», σημείωσε.

Για το  ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της συντεχνίας αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει στην αυριανή του συνεδρία τη φορολόγηση του εφάπαξ, ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε πως η απεργία της Παρασκευής είναι προειδοποιητική, προσθέτοντας ότι «θα συνέλθουν τα σώματα για να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα».

«Εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», είπε απαντώντας σε ερώτηση και συνέχισε: «Εμείς λέμε ό,τι αφαιρέθηκε από τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων έγινε με αντισυνταγματικούς νόμους και περιοριστήκαμε στην καταχώρηση προσφυγών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένουμε δικαίωση και δεν έχουμε αμφιβολία για το δίκαιο των θέσεών μας». Επανέλαβε ακόμη ότι μπορεί να διαφοροποιείται το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου μετά την πρόσληψή του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «παραπλανητικά και με αποπροσανατολισμό προσπάθησαν να μεταφέρουν το πρόβλημα της οικονομίας στους εργαζόμενους και ποιος από τους εργαζόμενους είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη ή έπρεπε να πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, τη στιγμή που αποδείχθηκε -και ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία- ότι η κρίση προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα».

«Είναι λυπηρό που ο ίδιος ο Υπουργός (Οικονομικών) με κάθε ευκαιρία κάνει αναφορά στο μισθολόγιο ότι αν δεν αφαιρέσουμε δικαιώματα από τους εργαζόμενους θα ξαναπάμε σε κρίση. Δεν πήγαμε στην κρίση λόγω των δημοσίων υπαλλήλων, σε κρίση πήγαμε λόγω του τραπεζικού τομέα και ασφαλώς κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για το έγκλημα που έκαναν σε βάρος του κυπριακού λαού που οδήγησε χιλιάδες συμπατριώτες στην ανεργία και στην φτωχοποίηση», κατέληξε.