Η Πάφος διεκδικεί 27 εκατ. ευρώ ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Είκοσι επτά  εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Ανάληψη πολιτικής δέσμευσης και στήριξη από την Κυβέρνηση για την έγκαιρη κατασκευή των έργων ζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

Ο Δήμαρχος Πάφου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συμμετείχαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στη Βουλή υπό τον Πρόεδρο Γαννάκη Ομήρου, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Πάφου, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αρμόδιοι λειτουργοί άλλων Υπουργείων και Τμημάτων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά έργα, τα οποία προτείνονται να κατασκευαστούν στα πλαίσια ανάπτυξης της πόλης της Πάφου και τα οποία, όπως υπογράμμισε, συνδέονται με την επιτυχή ανταπόκριση στην πρόκληση η Πάφος με επιτυχία να εκπροσωπήσει την Κύπρο ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.
Ο κ. Ομήρου επεσήμανε «την ανάγκη πολιτικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για την προώθηση και εκτέλεση αυτών έργων εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων». «Για να υπάρξει επιτυχής ανταπόκριση στην πρόκληση Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017 θα πρέπει αυτά τα έργα να είναι έτοιμα έγκαιρα, διαφορετικά η Κύπρος θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση νέας σύσκεψης παρουσία των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας για να επιβεβαιωθούν όσα συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη και για να υπάρξει επιτάχυνση στην υλοποίηση αυτών των έργων.
Ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε ότι πρέπει να προωθηθούν οπωσδήποτε τα έργα πολιτιστικής υποδομής και τα έργα στο κέντρο της πόλης, για να υλοποιηθεί αυτός ο μεγάλος στόχος.

«Αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τη στήριξη της Κυβέρνησης επειδή ακόμα εκκρεμούν δεσμεύσεις όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους που πρέπει να έχουμε για να προωθήσουμε αυτά τα έργα», δήλωσε.
«Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κέντρα πολιτιστικής υποδομής είμαστε ακριβώς στα χρονικά περιθώρια τα οποία στενεύουν γιατί μας απομένουν μόνο τρία χρόνια», είπε.

Ο κ. Βέργας ανέφερε ότι υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα έργα υποδομής που πρέπει να υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάφου, έγιναν περικοπές στο συνολικό κόστος των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν και το οποίο μειώθηκε στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά υπολογιζόταν στα 60 περίπου εκατ. Ο κ. Βέργας είπε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει κονδύλια από τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020 προκειμένου τα εν λόγω έργα να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή σύσκεψη πήραν διαβεβαιώσεις από τα κυβερνητικά τμήματα ότι θα προωθηθούν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί.
Ο Σάββας Βέργας υπογράμμισε επίσης το αίτημα της Πάφου για κατασκευή αγκυροβολίου στο λιμανάκι ει δυνατόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι μελετάται εισήγηση για την κατασκευή αγκυροβολίου και εξήγησε ότι οι τουρίστες θα μεταφέρονται στη ξηρά με βάρκες. Όπως ανέφερε το κόστος της κατασκευής του αγκυροβολίου και ειδικής κατασκευής για να φθάνουν οι τουρίστες πεζοί στη ξηρά είναι απαγορευτικό, καθώς αγγίζει τα 12 εκατ. Ευρώ.