Η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει το απόγευμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Η κοινή πρόταση νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που καταργεί το εργάσιμο ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, πλην της θερινής περιόδου, για συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, τίθεται προς ψήφιση στην απογευματινή Ολομέλεια της Βουλής.

Τα τρία κόμματα αναμένεται να καταψηφίσουν τους σχετικούς κανονισμούς που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την πρόταση των τριών κομμάτων, όλα τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές, με εξαίρεση τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών (σουβενίρ) και αυτά που θα πωλούν παραδοσιακά προϊόντα και είδη κυπριακής χειροτεχνίας και λαϊκής παράδοσης.

Τη θερινή περίοδο θα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές τα καταστήματα στο Δήμο Αγίας Νάπας και την περιοχή Πρωταρά, καθώς επίσης στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και την περιοχή Λατσιού.

Το ΑΚΕΛ αναμένεται να καταθέσει δύο τροπολογίες, ενώ επεξεργάζεται και τρίτη. Η πρώτη τροπολογία αφορά ένταξη των χρυσοχοείων και των παντοπωλείων με έκταση 150 τμ στα ειδικά καταστήματα που θα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, παγκύπρια και η δεύτερη ένταξη της περιοχής της εντός των τειχών Λευκωσίας και του Coral bay στην Πέγεια, στις περιοχές που θα λειτουργούν καταστήματα.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επιχειρηματία Νίκου Σιακόλα στο Πρωϊνό Δρομολόγιο ότι εάν ψηφιστεί η πρόταση θα απολυθούν από τα καταστήματά του 1200 περίπου εργαζόμενοι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής μίλησε για “καθαρό εκβιασμό”.

“Μιλούμε για προσωπικό που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εργάζεται μόνο Κυριακή, δηλαδή εργάζονται οκτώ ώρες την εβδομάδα. Εμείς σε αντιστάθμισμα αυτού έχουμε διευρύνει την εργασία της Τετάρτης και του Σαββάτου” είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας πως “αν οι ίδιοι θέλουν να μην απολύσουν -διότι ούτε μεις θέλουμε να απολυθεί ούτε ένα άτομο- θα μπορούσαν, αν θέλουν να συμβάλουν στην οικονομία που οι ίδιοι καυχώνται ότι θέλουν να βοηθήσουν στη στήριξη της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, να ανακατανέμουν αυτό το προσωπικό στο υπόλοιπο ωράριο λειτουργίας τους χωρίς να απολυθεί ούτε ένας άνθρωπος”.

Υπέρ των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές σε όλη την επικράτεια της Κύπρου τάχθηκαν χθες φορείς του λιανικού εμπορίου που κάλεσαν τους βουλευτές “όπως επικρατήσει η λογική” στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και να μην προχωρήσουν σε ψήφιση της πρότασης νόμου.

Οι φορείς υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου μειώνει τις θέσεις εργασίας και στέλλει νεαρούς στο ανεργιακό και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα κατά της πρότασης νόμου τάχθηκαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, το ΚΕΒΕ, η Ένωση Επιχειρηματιών Λιανικού Εμπορίου Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, το Παγκύπριο Σωματείο Φρουταριών, η Κίνηση Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου και ο Σύνδεσμος Παραγωγών.