Α. Ντάουνερ: Στη σκιά της οικονομίας το Κυπριακό

Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε τον κ. Κι Μουν για τις επαφές του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, καθιστώντας σαφές ότι παρά τις προθέσεις ΗΠΑ, Τουρκίας και Βρετανίας είναι αδύνατον να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο σχετικά με την οικονομία.

Ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί ξανά στην Κύπρο τον Απρίλιο και θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς επίτευξη λύσης παρά τις δυσκολίες.

Στο μεταξύ, ενώ ο ΟΗΕ σκόπευε αρχικά να παρουσιάσει το έγγραφο που έχει ετοιμάσει -με όλες τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου-, πριν από τις κυπριακές προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια είχε ειπωθεί ότι θα δοθεί προς τα τέλη Μαρτίου, τώρα εκτιμάται ότι «δεν είναι σίγουρο, αν θεωρηθεί σκόπιμο, να υποβληθεί στις δυο πλευρές όσον θα υπάρχει μεγάλη αστάθεια με την οικονομία».

Ο κ. Ντάουνερ, μετά την πρόσφατη άρνηση της Ρωσίας, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα, δεν θα ενημερώσει το Σώμα κατά την τωρινή επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Είχε όμως συναντήσεις με μόνιμους αντιπροσώπους χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.