Η οικογένεια Glazer πωλεί την Manchester United προς $5,6 δισ.

Ετοιμοι να πουλήσουν τον όμιλο της αγγλικής Premier League, φέρονται οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες του με τίμημα 4 δισ. στερλινών ή 5,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Mirror

Η οικογένεια Glazer θεωρεί ότι αυτό το τίμημα είναι δικαιολογημένο αφού η ιστορική ομάδα θα μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές συμφωνίες με χορηγούς, ακόμα και μετά το ναυάγιο του σχεδίου για κλειστή Σούπερ Λιγκ την περασμένη εβδομάδα (η Μάντσεστερ ήταν μια από τους 12 συλλόγους που συμμετείχαν σε αυτό το σχέδιο).

Πάντως, το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες πηγές δεν ξεκαθαρίζει αν το παραπάνω τίμημα αφορά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των Glazer ή την αξία ολόκληρης της επιχείρησης..

Η βραχεία διάρκεια της Σούπερ Λιγκ που έληξε άδοξα μετά τη σφοδρή αντίδραση από συλλόγους φιλάθλων, αλλά και από παίκτες και πολιτικούς, ενίσχυσε τη φημολογία για το πόσο θα παρατείνουν την παρουσία τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες.

Η αιφνίδια αποτυχία του μοντέλου για μια κλειστή ποδοσφαιρική ελίτ που είναι εμπνευσμένο από τις ΗΠΑ έχει περιορίσει, προς το παρόν, το οικονομικό πλεονέκτημα του να έχει κανείς στην κατοχή του ομάδα στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

Οι ιδρυτικές ομάδες, που αρχικά ήταν 15, θα είχαν μοιραστεί προκαταβολή ύψους περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διαμάχη που ξέσπασε ώθησε πολλούς πιθανούς αγοραστές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας ΗΠΑ.

Ο κολοσσός των hedge funds, Paul Marshall και ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O’Neill, αμφότεροι οπαδοί της United που προσπάθησαν να εξαγοράσουν τον όμιλο το 2010, δημοσίευσαν επιστολή καλώντας την οικογένεια Glazer να πουλήσουν ποσοστό 49,9%. Πρότειναν επίσης πώληση του πακέτου μετοχών στα 14 δολ/μετοχή. Το κλείσιμο της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη έγινε στα 16,20 δολ. Μαζί με το χρέος, η United έχει εταιρική αξία ύψους 3,3 δισ. δολ.

Και ο ιδρυτής του Spotify, Daniel Ek, οπαδός εδώ και χρόνια της Άρσεναλ έγραψε στο Twitter ότι ενδιαφέρεται, σε περίπτωση που πουλήσει μερίδιο ο Stan Kroenke, ο οποίος έχει το σύνολο της λονδρέζικης ομάδας την οποία απέκτησε έναντι 2,3 δισ. δολ.