Η Νορβηγία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ αναφέρθηκε στις εξελίξεις, που αφορούν την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο θα διαχειριστεί στο μέλλον τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Οι περιπτώσεις χωρών, όπως η Νορβηγία πρέπει να αποτελούν για μας παράδειγμα προς μίμηση, ενώ περιπτώσεις χωρών του Τρίτου Κόσμου παράδειγμα προς αποφυγή. Η διαφορά χωρών που πέτυχαν τα μέγιστα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με άλλες που είχαν φυσικό πλούτο, αλλά τον κατασπατάλησαν, έγκειται στην ύπαρξη των κατάλληλων θεσμών», είπε ο κ. Συλλούρης και συνέχισε:

«Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τους σωστούς θεσμούς για την περίπτωση και να ενεργήσουμε έτσι ώστε οι θεσμοί αυτοί να διέπονται από κανονισμούς, που προωθούν τη διαφάνεια και την ορθολογιστική διαχείριση. Σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουμε καλοί μαθητές», τόνισε ο Δημήτρης Συλλούρης και κατέληξε:«Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Κύπρου, να ανακάμψει οικονομικά, να εδραιώσει την οντότητα της και να συμπεριληφθεί στον υπό διαμόρφωση νέο ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ωριμότητα, συλλογικότητα και ορθολογισμός».