Η νέα προδοσία της Κύπρου – Να αποδοθούν ευθύνες

«Η νέα προδοσία της Κύπρου» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δράματος που παίχτηκε αργά χθες το βράδυ στο Eurogroup, με τις ευθύνες για το «φιάσκο» σε βάρος των μικροκαταθετών στις τράπεζες της Κύπρου να βαραίνουν αναμφίβολα και τα μέλη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής, η απόφαση της οποίας θα «ακολουθεί» για χρόνια τις ζωές όλων μας.

Όπως έγινε γνωστό βάσει της συμφωνίας των «17», η Κύπρος θα λάβει δέκα δισ. ευρώ, αντί των 17 δισ. ευρώ που ζητούσε. Από αυτά τα εννέα θα εκταμιευθούν από την ευρωζώνη και ένα δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Το σημείο κλειδί όμως της συμφωνίας είναι η απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις, που επιβάλλεται για όσους έχουν χρήματα σε τράπεζες της Κύπρου.
Βάση της συμφωνίας, προβλέπεται επιβολή εφάπαξ φόρου περίπου 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Για καταθέσεις από 100.000 και πάνω, ο φόρος θα είναι 9,9%. Ο φόρος αναμένεται να λειτουργεί κλιμακωτά και από το μέτρο αυτό αναμένεται η είσπραξη 5,8 δισ. ευρώ.

Αναμφίβολα η στάση της κυβέρνησης και οι χειρισμοί της κατά την ώρα των διαπραγματεύσεων, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται καταστροφικοί για τη χώρα.

Η Laimitomos. com που από την πρώτη στιγμή είχε στηρίξει την υποψηφιότητα και την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, δεν μπορεί παρά να αναδείξει τους τραγικούς χειρισμούς που έγιναν (ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο ανακοίνωσης της απόφασης του Eurogroup), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στην ΑΤΜ των τραπεζών, αφού ο κόσμος έσπευσε και δικαιολογημένα στις τράπεζες για να «σηκώσει» τις όποιες καταθέσεις του, κόποι μιας ζωής για τους περισσότερους.

Οι ευθύνες για το «φιάσκο» που απείλησε και απειλεί την οικονομία της χώρας και τις ζωές των πολιτών της είναι τεράστιες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτές θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση όφειλε να έχει σκεφτεί και να έχει μεριμνήσει για τους μικροκαταθέτες που καλούνται να πληρώσουν τώρα το μάρμαρο. Γιατί, ως γνωστόν, οι μεγαλοκαταθέτες έχουν μεριμνήσει και έχουν αποσύρει τα κεφάλαια τους. Αν είναι να λυθεί έτσι το πρόβλημα της Κύπρου ας το αφήσουν καλύτερα και ας γυρίσουμε την λίρα μας…

Για την ιστορία πάντως αξίζει να παραθέσουμε και τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τοπέρας της Συνόδου. «Δεν τιμωρούμε την Κύπρο» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Φανταστείτε και να ήθελαν να …τιμωρήσουν την Κύπρο θα γίνονταν…