Η νέα μόδα κατοικίδιου που διχάζει τους φιλόζωους.

Γράφει η Κάλια Δραγατάκη

Κοινή ονομασία : Sugar glider
Επιστημονική ονομασία : Petaurus breviceps
Tόπος προέλευσης : Διάφορες περιοχές της Αυστραλίας,Νέα Γουινέα,Τασμανία
Απαιτούμενες τιμές θερμοκρασίας : Μια γενική θερμοκρασία της τάξεως των 20-25°C με ένα σημείο που η θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 30-31°C
Τελικό μέγεθος : 25-30 εκατοστά
Βάρος : 100-150 γραμμάρια
Διάρκεια ζωής : 10-12 χρόνια,έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που έφτασαν και τα 17 χρόνια

ugar3

Η τιμή για να το αγοράσεις ανέρχεται στα 200 ευρώ στη Ελλάδα λόγω μειωμένης ζήτησης αφού ακόμα λίγοι το γνωρίζουν…

sugar3

Όσοι αγαπούν τα ζώα έχουν διχαστεί σε 2 στρατόπεδα αφού καποιοι τα βρίσκουν “κακά” και ζώα που δεν προορίζονται για κατοικίδια, άλλοι έτρεξαν να το αγοράσουν σαν τρελλοί γιατι παρά τα κακά και “εγωιστικά” -θα λέγαμε- χαρακτηριστικά τους είναι κουκλάκια!

  • Tα gliders είναι πολύ έξυπνα και γεμάτα περιέργεια ζώα,τα οποία αν τα κοινωνικοποιήσετε θα δεθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό μαζί σας.
  • Αρχικά και ειδικά τον πρώτο καιρό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι κάπως επιφυλακτικά και νευρικά μαζί σας,χρόνο με τον χρόνο όμως και μετά από αρκετές επαφές,ακόμα και τα πιο δύσπιστα είναι σίγουρο πως θα εξοικειωθούν μαζί σας.
  • Συνήθως(ειδικά στις αρχές) όταν θα προσπαθήσετε να τα προσεγγίσετε και αυτά θα τρομάζουν,θα βγάζουν έναν χαρακτηριστικό οξύ ήχο στην προσπάθεια τους να σας αποτρέψουν.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να δαγκώσουν,αλλά το δάγκωμα τους δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα,καθώς δεν έχει καμία σχέση με τα επίπονα δαγκώματα που έχουν π.χ. τα τρωκτικά,καθώς τα δόντια των gliders είναι φτιαγμένα πολύ διαφορετικά(το δάγκωμα τους θυμίζει τσίμπημα από τσιμπίδα και δύσκολα μπορεί να προκαλέσει πληγή ή αιμορραγία).
  • Ένας ωραίος τρόπος για να σας συνηθίσουν είναι η μαλακή κρυψώνα που θα τοποθετήσετε στο κλουβάκι τους να είναι κατασκευασμένη από κάποιο παλιό σας ρούχο,ώστε να εξοικοιωθούνε με την μυρωδιά σας και να νοιώθουν οικεία μαζί σας.
  • Ένας ακόμα πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε με το glider σας είναι να προμηθευτείτε μια μικρή τσάντα ή κάποιο παρεμφερές αντικείμενο που να έχει σχήμα σαν πουγκί,μέσα στο οποίο θα μπορεί να κρύβεται το glider κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ εσείς θα το κουβαλάτε.
  • Δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της ημέρας τα gliders συνήθως δεν είναι δραστήρια(καθότι πρόκειται για νυκτόβια μαρσιποφόρα όπως αναφέραμε και πιο πάνω),το πιθανότερο είναι να σας ενοχλήσει μόνο αν χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του(οπότε και μπορείτε είτε να το τοποθετήσετε πίσω στο κλουβί του,είτε να το καθαρίσετε επί τόπου με μια χαρτοπετσέτα).
  • Καλό θα είναι αυτού του είδους οι “μετακινήσεις” με αυτόν τον τεχνητό “μάρσιπο” να γίνονται μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο μέρος που να μην υπάρχει κίνδυνος εξωτερικών παραγόντων σε περίπτωση που συμβεί κάτι.
  • Τέλος καλό είναι να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που έχουμε ένα sugar glider,θα χρειαστεί να αλληλεπιδρούμε συχνά μαζί του καθώς στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να προβεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και αυτοτραυματισμούς λόγο της απομόνωσης και της μελαγχολίας που θα νοιώσει,αν το παραμελήσετε.
  • Για αυτό αν δεν έχετε αρκετό χρόνο ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε ή να προβείτε στην αγορά και ενός δεύτερου ατόμου του είδους(ή και παραπάνω αν μπορείτε),ώστε να έχει παρέα και να μην είναι απομονωμένο(φυσικά πάλι θα χρειάζεται μια Α αλληλεπίδραση μαζί σας, άλλα σίγουρα σε μικρότερο βαθμό από το να είναι μόνο του).
  • sugar2