Η Μονή Βατοπαιδίου απορρίπτει ως ‘ψεύδη’ τα περί λήψης δανείων

Ψεύδη περί δήθεν παράνομης από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (ΙΜΜΒ) λήψης δανείων από την (πρώην) Marfin Egnatia Bank» διαδίδουν «συγκεκριμένοι άνθρωποι», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «με εντολή και για λογαριασμό της Ι.Μ.Μ.Β. και του Καθηγουμένου της, οι νομικοί παραστάτες της ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΙΤΣΑΡΑΣ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΣΑΝΤΙΝΗΣ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για πολλοστή φορά τα τελευταία έτη, συγκεκριμένοι άνθρωποι, των οποίων οι αβάσιμοι και συκοφαντικοί για την Ι.Μ.Μ.Β. ισχυρισμοί έχουν κριθεί από όλες τις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές, διοικητικές και δικαστικές αρχές της χώρας ως παντελώς αβάσιμοι, διαδίδουν ψεύδη περί δήθεν παράνομης από την Ι. Μονή λήψης δανείων από την (πρώην) Marfin Egnatia Bank».

Προστίθεται ότι «οι ελληνικές αρχές έβαλαν οριστικό τέλος στην αλυσιτελή προσπάθεια σπίλωσης της Ι. Μονής, ωστόσο, οι συκοφάντες στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην καθημαγμένη από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα Κύπρο, το ποίμνιο της οποίας η Ι. Μονή και η Συνοδεία της περιέβαλαν πάντοτε και περιβάλλουν ιδιαιτέρως σήμερα με χριστιανική αγάπη».

«Οι παλιές συκοφαντίες, που περιφέρθηκαν για καιρό σε επιλεγμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα, επαναφέρονται μάλιστα στη Μεγαλόνησο με τον απίστευτο και τελικώς εξόφθαλμα παράλογο ισχυρισμό ότι η Ι. Μονή προκάλεσε με τα δάνειά της στην οικονομία της Κύπρου ζημία ύψους 4 δις ευρώ!», αναφέρουν οι νομικοί παραστάτες της ΙΜΜΒ.

Συνεχίζουν αναφέροντας ότι «το κατά πόσον η άνομη και ανήθικη αυτή συμπεριφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων έχει κίνητρα πολιτικά, επιχειρηματικά ή άλλα, ούτε μπορεί να γνωρίζει ούτε ενδιαφέρεται να γνωρίζει η Ι. Μονή, της οποίας το ενδιαφέρον ήταν και παραμένει προσηλωμένο στο πνευματικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο».

«Ειδικότερα, όπως μετέδωσε σήμερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταθέτοντας ο τέως βουλευτής Άρτας Δ. Τσιρώνης στην Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής, ενέπλεξε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο την Ι. Μονή Βατοπαιδίου σε επικαλούμενη εκ μέρους του ζημία ύψους 4 δις ευρώ της κυπριακής οικονομίας, συνεπεία δήθεν παράνομων και χωρίς εγγυήσεις δανείων που έλαβε η Ι. Μονή από τη MARFIN!», αναφέρουν οι νομικοί παραστάτες της ΙΜΜΒ.

Προσθέτουν ότι «τους ισχυρισμούς αυτούς όμως, ο ίδιος αυτός τέως βουλευτής, τους είχε στις 18.10.2010 απευθύνει στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος άμεσα ζήτησε και έλαβε από τις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) έγγραφη ενημέρωση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η διεξοδική και ενδελεχής διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, οδήγησαν στην άμεση και αναμφίβολη κατάρρευση του συκοφαντικού για την Ι.Μ.Μ.Β. ισχυρισμού, αφού ουδέν το παράνομο ή επιλήψιμο ευρέθη, τόσο από πλευράς τραπεζικού δικαίου όσο και από πλευράς δικαίου της κεφαλαιαγοράς, όπως βεβαίωσαν σχετικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις από 9-11-2010 επιστολές τους προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου».

Εξάλλου, συνεχίζουν οι νομικοί παραστάτες της ΙΜΜΒ, «και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δικαίωσε τη Μονή, αφού με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Ι. Μωραϊτάκη, μετά από έρευνα τριών ετών, κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος σχετικώς προς τη σύναψη δανείου από την τράπεζα Marfin Egnatia Bank και τη χρήση των κεφαλαίων αυτών και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο!».

Κατόπιν αυτών, «η επαναφορά των ίδιων σήμερα συκοφαντικών ισχυρισμών αποδεικνύεται ότι αποτελεί μέρος της στοχευμένης προσπάθειας συκοφάντησης της Ι.Μ.Μ.Β. για λόγους που η ίδια αγνοεί μεν, την οποία όμως (προσπάθεια συκοφάντησης) δεν πρόκειται να αγνοήσει, αλλά αντιθέτως, θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα προκειμένου να αναφερθούν οι λασπολόγοι στη Δικαιοσύνη, για τις αποφάσεις της οποίας προκλητικώς αδιαφορούν», καταλήγει η ανακοίνωση.