Αναγκαία η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας

Ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας αποτελούν αδήριτη ανάγκη, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «εκ βάθρων αλλαγές».

Μιλώντας στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους της Αστυνομικής Ακαδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι δομές και η οργάνωση της Αστυνομίας βασίζονται σε ένα σύστημα το οποίο ανάγεται, εν πολλοίς, στη δεκαετία του 1960», και πρόσθεσε ότι «προβάλλεται επιτακτική η ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγές».

Παράλληλα, μίλησε για «κρατοκεντρική αντίληψη» στους διορισμούς, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στην Αστυνομία, ενώ προανήγγειλε την υιοθέτηση ενός αξιοκρατικού συστήματος, στη βάση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης.

«Όραμα μας είναι μία Αστυνομία που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στις απαιτήσεις του κοινού» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Είπε ότι προσβλέπει σε ένα νέο πρότυπο αστυνομικού, ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι από τον πολίτη, με ζήλο, ικανότητες και δεξιότητες και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Για την αξιολόγηση των αστυνομικών, είπε ότι απώτερος στόχος είναι η προστασία της αξιοπρέπειας και η αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των μελών της Αστυνομίας.

Συμπλήρωσε ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί, πέραν των πολύτιμων εμπειριών και γνώσεών τους, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη μόρφωση και τα ακαδημαϊκά προσόντα που να είναι συναφή με τα καθήκοντά τους, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις νέες απαιτήσεις και να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της Αστυνομικής Ακαδημίας, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είπε ότι έχουν γίνει ριζικές αλλαγές, με πρώτιστη την αναβάθμιση του προγράμματος εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυνομικών και την προσφορά πτυχίου στις Αστυνομικές Σπουδές, μόνον για τους αποφοίτους της Αστυνομικής Ακαδημίας, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει συνέχεια για καινούργιες και εποικοδομητικές συνεργασίες με πανεπιστήμια, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, όχι μόνον στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στον τομέα της έρευνας.

Απευθυνόμενος τέλος στους 93 αποφοιτούντες δόκιμους αστυνομικούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ζήτησε να ανταποκριθούν με ευσυνειδησία, αμεροληψία και επαγγελματισμό στα καθήκοντά τους, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με ψυχραιμία και ευγένεια.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή «αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη του ιδίου και της Κυβέρνησης του στο Αστυνομικό Σώμα και αφετέρου, μας επιφορτίζει με πρόσθετες υποχρεώσεις και ευθύνες».

Μίλησε ακολούθως για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας, λέγοντας ότι έχουν προσαρμοστεί στις σύγχρονες φιλοσοφίες και πρακτικές και είναι προσανατολισμένα σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. «Επίκεντρο όλων των ενεργειών μας είναι ο Άνθρωπος» είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Συμπλήρωσε ότι παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ με φάρο καθοδήγησης το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών.

Απευθυνόμενους προς του νέους αστυνομικούς, είπε ότι απαιτείται «ευσυνειδησία, εργατικότητα, υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και πρωτίστως σεβασμός στη στολή  που φορούμε», ενώ ανέφερε ότι απώτερος στόχος είναι η καταξίωση της Αστυνομίας στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών.