Η μεσαιωνική Κύπρος στο Λούβρο

Έκθεση αφιερωμένη την Κύπρο της Μεσαιωνικής εποχής θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Λούβρου, στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας από 26 Οκτωβρίου ως 28 Ιανουαρίου 2013 στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Η έκθεση έχει τίτλο «Chypre entre Byzance et l’ Occident, IVe – XVIe siecle» (Η Κύπρος μεταξύ Βυζαντίου και Δύσης, 4ος _16ος αιώνας) και διοργανώνεται από το Κυπριακό Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Η έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία μεγάλη περίοδο της Κύπρου που διαρκεί από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ως το καθεστώς κατοχής.

Αντικείμενα από την Παλαιοχριστιανική περίοδο ως το τέλος της Ενετικής συγκεντρώνονται για πρώτη φορά για την έκθεση αυτή με τη συμβολή πολλών κυπριακών μουσείων αλλά και σημαντικών δημόσιων συλλογών της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ουγγαρίας και της Βρετανίας.

Στόχος της έκθεσης είναι η  ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ιστορίας της Κύπρου από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και την επικράτηση του χριστιανισμού σε όλες τις περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως την διάσπασή της και ως την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους το 1571.