Η μεγάλη του…Κούλη απαράδεκτη «σχολή οσφυοκαμψίας»

«Μαχαίρι» στην καρδιά του Κυπριακού Ελληνισμού υπήρξε το παρασκήνιο που έλαβε χώρα στο Κάιρο, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ο Έλλην Πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας τις φοβίες πολλών στη Λευκωσία, που γνωρίζουν την πολιτική ιστορία της οικογενείας και το πολιτικό του υπόβαθρο, πούλησε (ξανά) στεγνά την Κυπριακή Δημοκρατία στο βωμό των…οικονομικών συμφερόντων.

Μας απομονώνουν…

Χωρίς να εξετάσει τα πολιτικά απόνερα της εμμονής του, απέρριψε, παρά τις πιέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προσωπικά, τη συμμετοχή της Ελλάδας όπως ορθώς είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, στο project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, Αθήνας.

Και οι συνέπειες της εμμονής του να εξυπηρετήσει, κινεζικά όπως όλα δείχνουν, συμφέροντα είναι να κρατήσει την Κύπρο ηλεκτρικά απομονωμένη, εξαρτώμενη από ορυκτά καύσιμα και ανταγωνιστικά πληγείσα. Πολλώ δε μάλλον όταν γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η Άγκυρα στο πλαίσιο της πολιτικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων, μετά τη σύνδεση υδροδότησης των κατεχόμενων περιοχών, ετοιμάζει και ηλεκτρική διασύνδεση. Φαίνεται όμως ότι τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία υπηρετεί προέχουν του εθνικού συμφέροντος του ευρύτερου ελληνισμού.

Περιθώριο εξιλέωσης…

Στο ίδιο πλαίσιο πάντως, της τριμερούς στο Κάιρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναίνεσε, προφανώς κατόπιν πίεσης του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι, σε πολιτική βούληση έναρξης διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου. Γεγονός που έχει βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία και για τη Λευκωσία η οποία, στο ενδεχόμενο συμφωνίας, θα ενσωματωθεί σε αυτή και θα οριοθετηθεί έτσι το τριεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ, κόβοντας νομικά το «βήχα» της Τουρκίας που θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη αγνοώντας τις τρεις χώρες.

Πάντως ακόμη και μετά την ένταξη σχετικής αναφοράς στην κοινή διακήρυξη της Αιγύπτου, πηγές προσκείμενες στη Λευκωσία κρατούσαν μικρό καλάθι λέγοντας ότι από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μια απόσταση που θα πρέπει να διανύσει η Αθήνα και εκεί θα φανεί αν όντως θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν είναι άλλωστε μακρινό το περιστατικό με τα F16, που δεν ήλθαν Κύπρο με απόφαση του Μητσοτάκη ο οποίος οραματίζεται άκουσον – άκουσον, νέα σελίδα στις σχέσεις του με τον Ερντογάν, ο οποίος τόσο πολύ σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο που εισέβαλε στη…Συρία!