Η …μαύρη τρύπα των δανείων κοινωνικής συνοχής

Τα αναγνωρίζουν ως…χορηγία και δεν τα πληρώνουν. Είναι τα δάνεια ύψους 100 εκατ. Ευρώ που έχει παραχωρήσει το Ταμείο Δημόσιων Δανείων σε οφειλέτες που δεν τα επιστρέφουν θεωρώντας ότι δεν έχουν ανάλογη υποχρέωση.

Στόχος των δανείων ήταν η ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006 χορηγούνταν δάνεια με ευνοϊκούς όρους για την εκτέλεση έργων δημόσιας ωφέλειας και ανάπτυξης στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του πολιτισμού και των οδικών μεταφορών, σε φοιτητές και αποφοίτους πανεπιστημίων και ανώτερων σχολών, σε δήμους, σχολικές εφορίες και συμβούλια αποχετεύσεων.

Περίπου 51 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμα δάνεια σε επισφαλείς χρεώστες και δεν αναμένεται να εισπραχθούν, ενώ για δάνεια 48 εκατ. ευρώ υπάρχουν καθυστερημένες δόσεις.

Σχετικός νόμος για τον προϋπολογισμό του Ταμείου Δημόσιων Δανείων για το 2013 ψηφίστηκε από τη Βουλή. Προβλέπει συνολικές δαπάνες 340.810 ευρώ και έσοδα 5.518.601 ευρώ , από την αποπληρωμή και των τόκων των δανείων.

Ήδη, για την είσπραξη των οφειλόμενων, έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες, ενώ μελετάται και η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες . Οι κυριότερες δαπάνες του Ταμείου αφορούν λειτουργικά έξοδα (181.800 €), έξοδα διαχείρισης (52.000 €) και τόκους πληρωτέους (40.000 €).