Εκτός τροχιάς το ελληνικό χρέος έως το 2020

Εκτός τροχιάς θα είναι έως το 2020 το ελληνικό χρέος καθώς το ΑΕΠ υπολογίζεται με τις πο αισιόδοξες προβλέψεις να
κυμανθεί στο 136%, μακριά από το στόχο το στόχο του 120%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα,η Αθήνα να χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις, αναφέρει προκαταρτική έκθεση του ΔΝΤ, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε χθες στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup.

Σύμφωνα με το Ροιτερ, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης η έκθεση αναφέρει ότι «το πιο πιθανό είναι η Αθήνα να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού ή οποία δεν είναι άλλη από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση».

“Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, εκτός των υπαρχόντων 89», δήλωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σε μια λίστα
μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα πρέπει να υλοποιηθούν προτού μπορέσει η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ να καταβάλει οποιαδήποτε δόση του δανείου έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα.

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5 τοις εκατό, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Πληροφορίες του Ρόιτερ, αναφέρουν ότι τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να είναι τελικά σε θέση να κάνει το χρέος της βιώσιμο.

“Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δις ευρώ» είπε ο
αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του περασμένου Ιουλίου που κυμαίνονταν από τα 13 έως τα 30 δις ευρώ ενώ επιπλέον εκτιμήσει υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί
έξτρα χρηματοδότηση 16 και 20 δις ευρώ.