Η μάχη για τη φέτα κρίνεται αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο

Ύστατη προσπάθεια για να σωθεί η ελληνικότητα της φέτας και να μην εξαιρεθεί από τα προστατευτόμενα ευρωπαϊκά τυριά ΠΟΠ. Σήμερα πάει προς επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο η οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) ΕΕ-Καναδά, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) να ζητάει από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να μην δώσουν την συναίνεσή τους στη συμφωνία.

Σε επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι έχει εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει τους πάντες για την σκανδαλώδη εξαίρεση του εθνικού μας προϊόντος, της φέτας, από την λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ. Υπογραμμίζει παράλληλα στην επιστολή της πως η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της Ε.Ε, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες δεν θα έχουν μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει σοβαρή απώλεια της εθνικής παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε.