Η Λαγκάρντ συμμετέχει στο σημερινό Eurogroup

Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup.

Η ερμηνεία της απόφασης είναι, σύμφωνα με πηγές εκτός ΔΝΤ, ότι αναμένονται σημαντικές συζητήσεις που απαιτούν και την παρουσία της, καθώς μόλις είχε επιστρέψει την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και θα εξετάσει την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στο Eurogroup με προσοχή, ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι αυτό που συζητείται στις Βρυξέλλες είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 κι όχι το πρόγραμμα του ΔΝΤ το οποίο τρέχει παράλληλα με την ευρωπαϊκή στήριξη και λήγει το Μάρτιο του 2016.

Στο μεταξύ χθες ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, συνέχισε τις επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, ενθαρρύνοντας όλες τις πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της Ευρωζώνης και τη διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πηγή του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με το Γιάννη Βαρουφάκη, τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Εχουμε επισημάνει ότι θα απαιτηθεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός. Θα απαιτηθεί συμβιβασμός και χαμήλωμα τον τόνων της ρητορικής», ανέφερε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής έκδοσης της Wall Street Journal, o Τζακ Λιου κι οι υφυπουργοί του έχουν εγείρει έντονα αυτή την εβδομάδα το θέμα με τους Υπουργούς και ομολόγους τους της Ευρωζώνης και της ηγεσία της Κομισιόν.

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι οι ΗΠΑ έχουν μικρή δύναμη, πέραν του να προτρέπουν τους συμμάχους τους, όπως και να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να πράξει το ίδιο με τους Ευρωπαίους.

Την ίδια στιγμή προτρέπουν την Ελλάδα να προχωρήσει με τα οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να βγάλουν τα οικονομικά της από τα ελλείμματα και να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν επίσης στείλει μηνύματα προς τους Ευρωπαίους ότι αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή πιθανόν να αυξήσει τη ρευστότητα των αγορών, όπως και το ρίσκο της χώρας να φύγει από την Ευρωζώνη.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι φόβοι των Αμερικανών είναι μήπως η ελληνική κρίση προκαλέσει κρίση στην Ευρωζώνη για τρίτη φορά μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και αυτό θα επιδράσει σοβαρά στην ανακάμπτουσα αμερικανική οικονομία και προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Χθες, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, ο Υφυπουργός Οικονομικών Νάθαν Σιτς, ανέφερε ότι «θα απαιτηθούν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανταγωνιστεί με επιτυχία στην Ευρώπη και διεθνώς».