Η Κύπρος χρειάζεται ξένες επενδύσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στη τελετή αποφοίτησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Διεύθυνσης Κύπρου (CIIM), είπε ότι “σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που περνά η οικονομία μας χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, όχι μόνο γιατί θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, αλλά και γιατί θα είναι μια εκδήλωση εμπιστοσύνης στο μέλλον του τόπου, που θα είναι καταλυτικής σημασίας για την οικονομία μας”. 

Ανέφερε επίσης ότι “γι αυτό, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέπτομαι συνεχώς διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, του Κόλπου και της γειτονικής περιοχής μας, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, απ ` όπου έχω μόλις γυρίσει, σήμερα”.

Έχουμε ανάγκη, συνέχισε, από καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, χρειαζόμαστε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές.

“Τα μηνύματα που παίρνω είναι αισιόδοξα, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας συστηματικά και συντονισμένα. Μόνο έτσι θα ξανακτίσουμε την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας μας και του χρηματοοικονομικού μας συστήματος, γεγονός που συνιστά μια ακόμη πρόκληση και ψηλή προτεραιότητα για όλους μας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σήμερα έχουμε τις πρώτες θετικές αξιολογήσεις από διεθνή σώματα, ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προχωρεί και έχουμε ήδη κερδίσει την πρώτη αναβάθμιση της δανειοληπτικής μας δυνατότητάς μας από διεθνή οίκο αξιολόγησης, μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις.

Βεβαίως, σημείωσε, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα μέχρι που να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάκαμψης και της ταχύρυθμης ανάπτυξης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μέγιστη προτεραιότητά μας, είπε ο Πρόεδρος, είναι η απασχόληση των ανέργων συμπατριωτών μας. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, γεγονός που αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια Δέσμη από 10 Μέτρα, συνολικής δαπάνης πέραν των 340 εκατομμυρίων, που ανακοίνωσε χθες.

Πρόκειται, είπε, για σχέδια επιχορήγησης της απασχόλησης σε επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου που εργοδοτούν 1 μέχρι 4 άτομα, και για επιδότηση της πρακτικής κατάρτισης συνδυασμένης με εργοδότηση σε επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου που εργοδοτούν από ένα μέχρι σαράντα εννέα άτομα.

Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι για εξασφάλιση θέσης εργασίας, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης, είπε, δύο σχέδια που στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Το ένα σχέδιο αφορά την τοποθέτηση άνεργων νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το δεύτερο αφορά την τοποθέτηση ανέργων νέων αποφοίτων Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης μέχρι και διετούς φοίτησης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Αποφασίστηκε επίσης ένα έκτακτο Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014 και ένα Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για Νεοπροσλαμβανόμενους Ανέργους στον Τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας

Την ίδια ώρα, συνέχισε, αποφασίσαμε την εγκαθίδρυση στην Κύπρο Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων 150 εκατομμυρίων που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους.

Το Ταμείο θα παρέχει χρηματοδότηση προς τις εμπορικές τράπεζες έτσι ώστε αυτές να μπορούν να παραχωρούν δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια. Στόχος, είπε ο Πρόεδρος, είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, βεβαίως, η δημιουργία νέων θέσεων καθώς και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, που είναι και το κύριο ζητούμενο.

Μέσα από την εφαρμογή των πιο πάνω Σχεδίων, αλλά και άλλων που εξαγγέλθηκαν χθες, πρόσθεσε, αναμένεται να ενταχθούν στην εργασία πέραν των 7500 ανέργων και να επωφεληθούν 2000 οικογένειες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων.

“Αναγνωρίζουμε ότι μέσα από τα Σχέδια αυτά δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί οριστικά όταν δημιουργηθούν επενδύσεις και επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς πραγματικής ανάκαμψης”, συμπλήρωσε.

Μέσα από τη συνεργασία με όλους τους φορείς, είπε, θα συνεχίσουμε, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επαναφέρουμε την οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης – για να πετύχουμε τους φιλόδοξους αλλά εφικτούς αυτούς στόχους μας, θα πρέπει να ξανακτίσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητά μας.

Μόνο με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, θα σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας και μαζί και εισοδήματα και έσοδα του κράτους.

“Για να επανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας θα πρέπει να επενδύσουμε στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα. Κι εδώ είναι που μπορείτε να επιδείξετε τη μεγάλη συνεισφορά σας και σαν ίδρυμα και σαν απόφοιτοι με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κουλτούρα που έχετε αποκτήσει φοιτώντας στο CIIM”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ειδικότερα της δημόσιας διοίκησης και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και την κρατική υπηρεσία, είναι ένας ακόμα βασικός πυλώνας της πολιτικής της κυβέρνησής μας.

“Εργαζόμαστε για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του κράτους και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Είναι αδήριτη ανάγκη να παράξουμε περισσότερο και καλύτερο έργο με λιγότερους πόρους και ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό δεν μας φοβίζει, δεδομένης της υψηλής ποιότητας του ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτουμε στο δημόσιο και τον ημιδημόσιο τομέα”, σημείωσε.

Με την αναδιοργάνωση, την τεχνολογική αναβάθμιση και την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνέχισε, θα πετύχουμε μια πιο παραγωγική χρήση των περιορισμένων δημόσιων πόρων για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση, ο Πρόεδρος είπε πως “αν και σαν Κύπρος έχουμε πετύχει πολλά στον τομέα της παιδείας και υπερηφανευόμαστε γιατί έχουμε ένα από τα ψηλότερα ποσοστά μορφωμένων ανθρώπων και νέων επιστημόνων στο κόσμο, εντούτοις μας ανησυχούν τα πρόσφατα αποτελέσματα του PISA που κατατάσσουν τη Κύπρο στους ουραγούς της Ευρώπης όσον αφορά τις επιδόσεις των δεκαπεντάχρονων στις επιστήμες, τα μαθηματικά και την ανάγνωση”. 

Είναι κάτι, σημείωσε, που θα μελετήσουμε σε βάθος για να διαγνώσουμε τις γενεσιουργές αιτίες και να στοχεύσουμε τις λύσεις που θα μας φέρουν στη θέση που μας αρμόζει. Δεδομένης της προτεραιότητας που προσδίδουμε και των δαπανών που επωμιζόμαστε ως γονείς και ως κράτος για την μόρφωση των παιδιών μας, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτές τις επιδόσεις.

Μας ανησυχούν συνάμα και τα μεγάλα ποσοστά πτυχιούχων και νέων επιστημόνων που παραμένουν άνεργοι, είπε, είτε λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας, είτε της αναντιστοιχίας μεταξύ προσόντων και δεξιοτήτων τους σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Αναφέρθηκα ήδη, στα μέτρα για την εργοδότηση ανέργων πτυχιούχων με παράλληλη επιμόρφωση και μαθητεία. Θα εστιάσουμε την προσοχή μας και σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και καλύτερης σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Κάλεσε τέλος τους αποφοίτους του CIIM να γίνουν πρωταθλητές της κοινωνίας και της οικονομίας και να δώσουν σε κάθε έργο που αναλαμβάνουν μια κοινωνική διάσταση πέραν του προσωπικού τους οφέλους και του επιχειρησιακού κέρδους.

“Ο επόμενος σας στόχος θα πρέπει να είναι η συμβολή σας στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην εργοδότηση ανέργων συμπολιτών σας. Η Κυβέρνηση θα σας συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά χρειάζεται να είστε εσείς οι καταλυτικοί πρωτοπόροι”, κατέληξε.