Η Κύπρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων χαρτογράφων και περιηγητών από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα» είναι το θέμα του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου που πραγματοποιείται από 18/10 έως και το Σάββατο 20/10 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2012) και έχει ως στόχο την ανάδειξη του πλούτου των ιστορικών πηγών και τεκμηρίων για την Κύπρο μέσα από περιγραφές περιηγητών και χαρτογραφήσεις. Το Ιδρυμα Σύλβιας Ιωάννου  έχει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων και χαρτών με περισσότερα από 2.000 χειρόγραφα και σπάνια βιβλία για την Κύπρο. Κείμενα περιηγητών, χάρτες και άτλαντες της Κύπρου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα αναπτύξουν είκοσι οχτώ ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, εμπειρογνώμονες και ερευνητές από εννέα χώρες. Στο συνέδριο θα παραστούν επίσης η ακαδημαϊκός και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου, ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Ζαχαράκις και ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics Χριστόφορος Πισσαρίδης.