Η Κύπρος μπροστά.. Η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμη…

Επί της τελευταίας  διακυβέρνησης του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη και μετέπειτα του αείμνηστου, Τάσσου Παπαδόπουλου, έγινε η ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ και από τότε η Κύπρος προχωρά δυναμικά και με  ταχείς ρυθμούς ειδικά τώρα με επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Πριν από μερικές μέρες έχει προχωρήσει η συμφωνία  με την Αίγυπτο για συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου στις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα Κύπρου – Αιγύπτου. Αν βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη διαχωριστική γραμμή Κύπρου -Αιγύπτου των δύο ΑΟΖ, τότε θα τα έχουν από κοινού.

Τα νότια σύνορα των Κυπριακών οικοπέδων 4, 5, 10, 11 και 12 αγγίζουν την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Ήδη έχει γίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ στο οικόπεδο “Αφροδίτη” το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Κύρπου – Ισραήλ. Σύμφωνα με τη συνάντηση  του  Υπουργού  Ενέργειας,  Γιώργου Λακκοτρύπη με  τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στο ταξίδι που πραγματοποίησε  στο Αμάν ο υπουργός για συνομιλίες με την Κυβέρνηση της Ιορδανίας υπήρξαν επίσης πολύ θετικές, ενθαρρυντικές εξελίξεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα όμως, έχει μείνει πίσω στα ενεργειακά θέματα. Θα μπορούσε να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με την Αίγυπτο ούτως ώστε να μπορέσει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αξιοποιήσει τη δική της ΑΟΖ στα οιτάσματα που βρίσκονται νότια της Κρήτης.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσέλαβε τον εξειδικευμένο επιστήμονα, Σόλωνα Κασίνη για να βοηθήσει λόγω της μεγάλης εμπειρίας που είχε στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Δυστυχώς όπως βλέπουμε παρακολουθώντας τις εξελίξεις έχει μείνει σύμβουλος στον  Σαμαρά μόνο στα χαρτιά και δεν αξιοποήθηκε όπως έπρεπε.

Γιατί άραγε δεν προχωρούν γρήγορα να προλάβουν να ολοκληρώσουν την Ελληνική ΑΟΖ; Μήπως φοβούνται τους Τούρκους;

Η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα η οποία βρίσκεται στο “στόμα του λύκου”, εντούτοις όμως προχώρησε πολύ γρήγορα αξιοποιώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αμερικανικός παράγοντας ενδιαφέρεται για την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου, Κώστα Χαρδαβέλα ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε επίσης στη περίπτωση της Κύπρου η οποία προχώρησε γρήγορα με την ΑΟΖ ενώ η Ελλάδα δεν εφαρμόζει ούτε τα στοιχειώδη για την Ελληνική ΑΟΖ και έδωσε τα εύσημα στη Κύπρο.

Για να δούμε λοιπόν οι επόμενες κινήσεις στην Ελλάδα, πότε θα γίνουν.