Η Κωνσταντοπούλου εγκαλεί τον Σουλτς

Τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εγκαλεί η  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, για δηλώσεις του πριν και μετά το δημοψήφισμα της περασμένη Κυριακής, και του υποδεικνύει να απέχει από αυτές.

Στην μακροσκελή της επιστολή προς τον Γερμανό Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρεται σε δηλώσεις του που κατά την άποψή της «υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού».

Την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, και μιλώντας στο Deutschlandfunk, ο κ. Σούλτς είπε ότι “αν οι Έλληνες πουν `όχι`, θα πρέπει να εισάγουν άλλο νόμισμα, γιατί το ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο ως μέσο πληρωμής”. Και συμπλήρωσε πως “την στιγμή που κάποιος πάει σε νέο νόμισμα, βγαίνει από την ευρωζώνη, και γι αυτό ελπίζω ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει “όχι“ σήμερα”.

“Θα σας παρακαλούσα επίσης να απέχετε από δηλώσεις που εμπεριέχουν αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία δημοκρατική διαδικασία σε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου στην επιστολή της προς τον κ. Σούλτς.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, το βράδυ που γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δήλωσε:

“Θα πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που σε πλήρη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας εξέφρασε τη γνώμη του. Θα πρέπει τώρα να περιμένουμε την υπόσχεση που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει για να διαπραγματευθεί μία καλύτερη συμφωνία. Δεν νομίζω ότι θα είναι καλύτερη στα δικά μου μάτια, αλλά πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Ο ελληνικός λαός είπε “όχι”, όμως δεκαοκτώ άλλα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν με τις προτάσεις στις οποίες ο ελληνικός λαός απέρριψε. Και η υπόσχεση του Υπουργού Οικονομικών (Βαρουφάκη) ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ακόμα στην προς Σουλτς επιστολή της ότι “και μόνο το γεγονός πως η Ε.Κ.Τ. εξακολουθεί να αρνείται την χορήγηση επαρκούς ρευστότητας, παρατείνοντας έτσι την περίοδο τραπεζικής αργίας, δημιουργεί μία στέρεη εντύπωση ότι ο λαός και η κυβέρνηση τιμωρούνται για την άσκηση ενός θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματος- του δικαιώματος της ψήφου”.

Και καταλήγει επισημαίνοντας επιπλέον, πως “το γεγονός ότι επίσημες δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, διαβλέπουν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ελληνικό πληθυσμό εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, καταδεικνύει ότι γνωρίζετε πως η ίδια η επιβίωση του ελληνικού λαού τίθεται σε κίνδυνο από την άρνηση της ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας”.