Η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση προχωρεί με την άμεση λήψη μέτρων, με στόχο τη βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας ευρωπαϊκά στοιχεία για την επίδοση της Κύπρου στα θέματα δικαιοσύνης, ο κ. Νικολάου είπε ότι «τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο του 2010 και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα».

«Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις οι οποίες γίνονται ή προκύπτουν με βάση αυτά τα στοιχεία δεν είναι αναγνωρισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη δικαιοσύνη μας», διευκρίνισε.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, « αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε σχέση με τα θέματα καθυστέρησης στην εκδίκαση των αστικών και εμπορικών υποθέσεων όσο και σε σχέση με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών ή ακόμα και σε σχέση με την κατάρτιση των δικαστών και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, προχωρεί με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά «θα βελτιώσουν την απονομή της δικαιοσύνης», φέροντας ως παράδειγμα «το Διοικητικό Δικαστήριο και την αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να προωθούνται πιο εύκολα και με ταχύτερους ρυθμούς οι εφέσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην «τροποποίηση του νόμου αναφορικά με τα οικογενειακά δικαστήρια ούτως ώστε να εκδικάζονται μόνο από ένα δικαστή ώστε να προωθείται άμεσα η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων» ως επίσης και «στη λειτουργία μηχανισμών επίλυσης μικροδιαφορών που να μπορούν να δικάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αναφερόμαστε περίπου στο 80% των υποθέσεων που απασχολούν τα κυπριακά δικαστήρια».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, « προχωρούμε και με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η επέκταση του θεσμού της στενοτύπισης ως επίσης και με την εισαγωγή διαδικασιών εκπαίδευσης των δικαστών με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων».

Για το σκοπό αυτό, είπε, « έχει για πρώτη φορά συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό πρόνοια που θα μας επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εκπαίδευση των δικαστών κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται».

Όπως είπε, «πριν 15 μέρες είχαμε ένα διήμερο συνέδριο εδώ για εκπαίδευση των δικαστών».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ακόμη ότι «προχωρούμε για την αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων με τον καταρτισμό διαδικασιών ηλεκτρονικής καταγραφής όλων εκείνων των στοιχείων που είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και τους χρόνους εκδίκασης των υποθέσεων και τη διαδικασία που λειτουργεί στο δικαστήριο είτε σε σχέση με την απόδοση είτε σε σχέση με τον χρόνο διεκπεραίωσης κάτι το οποίο είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα απαιτούμενα συμπεράσματα που θα πας βοηθήσουν στο να βελτιώσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες μας», κατέληξε.