Η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την θέση της για τις ΚΑ

Η Κυβέρνηση ακολούθησε παρελκυστική πολιτική αρνούμενη να εγγυηθεί στην εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών την εφαρμογή της συμφωνίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8/5/2013 προκειμένου να εφαρμοστεί το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που εκπονήθηκε από την Air France-KLM, αναφέρει ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση στις 12/4/2013 συμφώνησε με τις συντεχνίες τον τρόπο διευθέτησης τεσσάρων βασικών εκκρεμοτήτων που αφορούν τις αποκοπές μισθών, το Ταμείο Προνοίας, οι πλεονασμοί προσωπικού και οι αποζημιώσεις για όσους πλεονάσουν.

Αναφέρεται πως την περασμένη Παρασκευή ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών ενημέρωσε τις συντεχνίες ότι διευθετήθηκε ο τρόπος κάλυψης του ελλείμματος του Ταμείου Προνοίας και παρέμεινε να διασφαλίσει από την Κυβέρνηση ότι θα εγγυηθεί την υλοποίηση του μέρους της συμφωνίας για τις αποζημιώσεις όσων θα πλεονάσουν.

Το μέρος της συμφωνίας για τις αποζημιώσεις προβλέπει Σχέδιο αποζημίωσης τερματισμού απασχόλησης προσωπικού. Η πληρωμή των αποζημιώσεων που προβλέπονται στο σχέδιο θα αρχίσει να καταβάλλεται από την 1/1/2014 και θα ολοκληρωθεί σε χρονική περίοδο τριών ετών, καταβαλλόμενη σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις, προστίθεται.

Σήμερα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του είπε κατά λέξη: «δεν νομίζω να υπάρχει ούτε το νομικό, ούτε το πολιτικό, ούτε και το ηθικό έρεισμα για να αποδοθούν με τρόπο ευθύ από το κράτος οτιδήποτε περισσότερα απ’ ότι η νομοθεσία προβλέπει.  Η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη δεν αφορά την απόδοση πρόσθετων αποζημιώσεων από το κράτος.»

“Ο καθένας ας κρίνει αν η πιο πάνω πρόνοια – απόφαση του Υπουργικού δεν είναι σαφέστατη δέσμευση της Κυβέρνησης έναντι της εταιρίας και των εργαζομένων. Οι συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης αυτής της συμφωνίας δημιουργούν το εύλογο ερώτημα κατά πόσο πράγματι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τις Κυπριακές Αερογραμμές”, σημειώνει η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.

Οι εργαζόμενοι, καταλήγει, βρίσκονται σε αβεβαιότητα και απαιτούν από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση της στην αυριανή συνάντηση της διυπουργικής επιτροπής ε τον Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών.