Η ΚΤ για την επίλυση προβλημάτων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών

Στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της υιοθέτησης θετικής και αποτελεσματικής προσέγγισης για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Η ΚΤΚ υπενθυμίζει ότι από τις 9 Σεπτεμβρίου 2013, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να εφαρμόζουν τις πρόνοιες της Οδηγίας για τη Διαχείριση Καθυστερήσεων και του σχετικού Κώδικα Συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, η ΚΤΚ παραπέμπει στην παράγραφο 7 του Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με την οποία, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να καταβάλλουν κάθε λογική προσπάθεια για να συνεργαστούν με το δανειολήπτη καθ’ όλη τη διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ικανότητα αποπληρωμής του και, ως εκ τούτου, να καταλήγουν σε μια ικανοποιητική και βιώσιμη λύση η οποία να είναι αποδεκτή και στα δύο μέρη.

Σημειώνει επίσης το άρθρο 13(2) του Πλαισίου για τη Διαχείριση Καθυστερήσεων το οποίο αναφέρει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να εφαρμόζουν μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική όσον αφορά την αναδιάρθρωση χορηγήσεων.

Η εν λόγω πολιτική πρέπει να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κόστους, των τελών/δικαιωμάτων και των επιτοκίων για τους δανειολήπτες που υπόκεινται σε αναδιάρθρωση των χορηγήσεων τους, αναφέρει η ΚΤ.

Διευκρινίζει ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, πρέπει να δίνεται έμφαση στην αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε σύσταση Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών από τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.